Voda živá, voda dobrá – naučte ju deti piť

Vyvážený pitný režim je dôležitý po celý rok, ale v horúcich mesiacoch roka sa kladie na dostatok tekutín ešte vyšší dôraz. U detí je častým problémom, že v nápojoch prijímajú aj množstvo cukrov a prídavných látok.

25.07.2016 07:00
tekutiny - voda - pitný režim Foto:
Príjem tekutín, ktoré nemajú zvýšený obsah cukru, je pre deti veľmi dôležitý.
debata

Neochutená voda je najprirodzenejší a najzdravší nápoj. Platí to pre najmenších, ale aj pre dospelých. Lenže kým v dospelom veku sa mnoho z nás pod tlakom snahy o zmenu životného štýlu či diéty vzdáva určitých (nezdravých) tekutín, u detí máme tendenciu dopriať im. Často si neuvedomujeme, že tak vytvárame návyky a zlozvyky, ktoré sa podpisujú pod ich zdravie a ktoré budú musieť mnohé v dospelosti obmedzovať a riešiť.

Cukor v tekutom stave?

"S rozširujúcou sa paletou jedál rodičia automaticky rozširujú aj paletu nápojov. Často siahnu po sladených, ktoré deťom chutia, lebo je to niečo nové, príťažlivé,“ hovorí klinická psychologička Katarína Bieliková, ktorá je tiež poradkyňou pre zdravý životný štýl značky Lucka. Detská hlávka v útlom veku ešte neuvažuje špekulatívne. Ak však pred dieťa postavíte dva nápoje, neochutenú vodu a sladený nápoj, pravdepodobne siahne po druhom menovanom. „Je to prirodzená detská zvedavosť,“ vysvetľuje Bieliková a hovorí, že možnosť ochutnať takýto druh nápojov by sme ratolestiam mali dopriať. „V malom množstve sa tomu nebráňte, aby ste sa vyhli opačnému efektu, že dieťa z trucu bude siahať po iných nápojoch, než je čistá voda,“ radí.

Sviatočné popíjanie

Odborníčka však upozorňuje, že nie je dobré, aby si dieťa zvyklo hasiť smäd sladenými nápojmi. Treba z nich urobiť niečo, čo sa pije len pri mimoriadnych príležitostiach – dovolenkách či rodinných oslavách. „Aj v takýchto chvíľach je rozumné na slávnostný stôl položiť fľašu alebo džbán s neochutenou vodou – prípadne pridajte kúsky ovocia, pár kvapiek citróna alebo limety či mätové lístky,“ prízvukuje Bieliková.

Katarína Bieliková Foto: LUCKA
Katarína Bieliková Katarína Bieliková

Hoci deťom radi doprajeme a v snahe ulahodiť im, vyhovieme ich požiadavkám pri návšteve obchodu či bufetu na kúpalisku, rodičia by si mali uvedomiť, že výber sladeného nápoja je predovšetkým ich voľbou. „V prvom rade jeme očami. Veľa produktov láka deti svojou farebnosťou, atraktívnymi obrázkami. Ale je na nás vybrať to najlepšie pre dieťa. Mnohé z produktov totiž vo farebných obaloch skrývajú obrovské dávky cukru. V hravom obale však už nájdete aj neochutenú vodu a dieťa tak nemusí kvôli pekným obrázkom dostať nápoj, ktorý obsahuje neuveriteľných dvanásť lyžičiek cukru v dvesto mililitroch,“ upozorňuje výživová poradkyňa.

Zmeniť sa musí najprv rodič

Rizikovým sa často stáva prostredie škôlky alebo školy, kde už rodič nemá pod palcom, čo jeho potomok konzumuje. Práve preto je podľa lekárky nutné pracovať s návykmi a deti vychovávať k zdravému životnému štýlu. „Ak dieťaťu pribalíte fľašku neochutenej vody, pridáte k tomu motivačnú rozprávku, dá sa zmotivovať aj na pitie neochutených nápojov. A ak má dieťa osvojené pitie neochutenej vody, tak po nej bude siahať aj počas dňa,“ vraví psychologička.

Leto je podľa nej ideálne na to, aby sa v rodine prezentoval zdravý životný štýl. „Spoločnú večeru môžete pripraviť zo zdravých ingrediencií, k letnej grilovačke pripraviť nápoje, ktoré sú zdravé a pritom chutné,“ navrhuje Bieliková. Začnite od seba. Až potom môžete učiť novému návyku deti. „Prostredníctvom hry či príbehu aj toho najväčšieho tvrdohlavca presvedčíme, aby zjedol špenát či brokolicu a zapil ich čistou vodou,“ dodáva odborníčka. Potrebná je však ochota a trpezlivosť.

Vedeli ste, že…
Podľa britskej Národnej spoločnosti pre zdravie by dieťa vo veku 4 až 6 rokov malo denne prijať maximálne 19 gramov cukru, čo sa rovná zhruba piatim kockám. Niektoré sladené nápoje však obsahujú 8 kociek cukru v jednom balení! Okrem obezity, ktorá hrozí maloletým pri pravidelnej konzumácii sladených nápojov, sa veľkým problémom stáva kazivosť zubov, ale aj hyperaktivita. S nadváhou sa postupne môžu pridružovať psychické problémy – komplexy či pocity menejcennosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #voda #zdravie #pitný režim #sladká chuť #ženský magazín MiA

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...