Leto preskúša aj srdce. Toto sú znaky, že s ním nemusí byť všetko v poriadku!

Srdce nevypína z minúty na minútu. Obvykle volá o pomoc dosť dlho pred tým, ako na seba upozorní zlyhaním.

16.07.2016 17:00
srdce, tep, frekvencia, ekg, krivka Foto:
Prvým príznakom infarktu je práve prudké búšenie srdca.
debata

Vysoké teploty mu neprajú a varovné príznaky sú viditeľnejšie. Venujte svojmu srdcu pozornosť a to, že ho nie je vidieť neznamená, že sa naň netreba poriadne pozrieť.

Opuchy končatín

S príchodom teplých dní mnohým ľuďom zvyknú puchnúť ruky a nohy. Práve to môže byť prvým znakom problémov so slabším srdcom, alebo horším uzatváraním chlopní. Nie, skutočne netreba opuch končatín pripisovať iba tomu, že je teplo a je to bežné. Pri správnej funkcii srdca sa to nestáva. Príčin môže byť niekoľko no ak pri dlhšom sedení, cestovaní, alebo chodení vnímate opuchy, je dobré nechať preklepnúť srdce odborníkom.

Zadýchavanie

Každému sa dýcha o niečo horšie pri teplotách, ktoré topia aj asfalt na chodníku. No problém so srdcom môže signalizovať, ak sa zadýchavate príliš, lapáte po dychu a to dokonca aj bez námahy, alebo len pri minimálnom zaťažení. Ak sa na čele objavuje studený pod, je to často z dôvodu, že srdce nestíha.

Závraty

Jednou z ťažkých skúšok na srdce sú prechody medzi horúcimi priestormi a klimatizovanými miestnosťami. Takéto náhle zmeny teploty neprospievajú ani zdravému človeku, no už aj pri menších problémoch so srdcovým svalom sa môžu vyskytnúť závraty, či točenie hlavy, prípadne chvíľkové mdloby. Extrémne rozdiely v teplote nie sú pre telo prirodzené, no môže byť do istej miery výhoda, ak zvážime, že takto vieme odhaliť ochorenia, ktoré by za iných okolností mohli byť ešte dlho v úzadí. Skorou liečbou sa dá veľa zachrániť.

Tlak na hrudi

Objavuje sa najprv pri zvýšenej fyzickej aktivite. Letné dovolenky vedia k športu prinútiť aj antišportové typy. Príkladom je plávanie v mori. Dlhodobo zvýšená tepová frekvencia v kombinácii s páľavou slnka môže spôsobiť nepríjemný tlak na hrudi. Ak ho pocítite, je vždy dobré prestať so športom a radšej absolvovať vyšetrenie u kardiológa. Aj srdce je totiž len sval, no na rozdiel od bicepsu sa jeho preťaženie nekončí dvojdňovou svalovicou.

Búšenie

Objavuje sa najmä ráno. Aj preto ak počujete počas leta na svitaní kvíliť sanitku, je to obvykle infarkt. Tlak krvi je vyšší a stúpa ja hladina kortizolu. Po prebudení sa štartuje organizmus a to je záťaž pre naše srdce. Prvým príznakom je práve prudké búšenie. Ak sa objavuje, návštevu lekára určite neodkladajte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #búšenie srdca #opuch #závrat #zlyhanie srdca #zadýchavanie sa

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....