Recept je veľmi jednoduchý. Základom je striedmosť. Pohár vína ešte nikomu neublížil, ba skôr naopak – kvalitné víno skrýva v sebe aj mnohé benefity. V prípade „tvrdého“ alkoholu to už platí menej – napríklad bylinné likéry sa však môžu radiť aj do kategórie „medicína“ – ak sa to s nimi nepreženie.
Letné obdobie sa nám však spája predovšetkým s koktejlmi a osviežujúcimi miešanými drinkami. Pri nich je ideálne osvojiť si tiež pár pravidiel.
1. Bez cukru
Niektoré nápoje obsahujú cukor nielen v tekutom stave, ale aj pridaný (napr. mojito). Odporúčame vám cukor vynechať. Síce to jemne pozmení chuť nápoja, ale jeho sviežosť zostane a intenzita chuti sa ešte zdôrazní zvyšnými ingredienciami.
2. Minerálka
Želanie zákazníka je rozkazom a počúvať ho musí aj skúsený barman. Ak si teda požiadate, aby vám urobil obľúbený aperol spritz len so sódou, nemôže oponovať. Dielik prosecca oželiete. A vaša línia sa vám poďakuje.
3. Ľad
Studených kociek sa nebojte. Ľadový nápoj aktivuje potrebu tela na zahriatie, čím sa spáli viac kalórií. Pozor však na hrdlo! Pite studené nápoje len vtedy, ak viete, že váš organizmus sa s nimi dokáže poľahky vyrovnať.
4. Bylinky
Do miešaných nápojov sa môžu pridávať rozličné bylinky, ktoré pomáhajú nielen k výnimočnej chuti, ale aj trávenie. To je prípad mäty či medovky, ale pracovať môžete aj s rozmarínom, šalviou či citrónovou trávou.