V lete spaľujte kalórie vonku!

Skončíte v práci a už sa tešíte, ako si zacvičíte vo fitnescentre. Prezlečiete sa a idete na to!

02.07.2016 17:00
plážový volejbal, fitnes, cvičenie, leto Foto:
Plážový volejbal je vhodným a zábavným spôsobom, ako prísť v lete o kalórie.
debata

S nadšením cvičíte jednu sériu za druhou, keď odrazu začnete pociťovať malátnosť, zívate a dokonca vám zaľahne v uchu. Príčina je jasná. Nedostatok kyslíka. Čo robiť? Cvičte a spaľujte pod holým nebom. Vyberať si máte z čoho. Zvážte svoje možnosti aj množstvo kalórií, ktoré pri konkrétnom športe dokážete spáliť. Ponúkame prehľad.

Beh

Behajte ráno alebo večer so západom slnka. V letných mesiacoch rozhodne nebehajte okolo obeda, vysoká teplota vás dehydratuje a telo aj myseľ sú aj tak v tomto čase v útlme. Beh je sám osebe výborným prostriedkom na chudnutie, ale ak si po pár kilometroch doprajete ešte niekoľko sérii na brucho či boky, výsledok sa dostaví podstatne rýchlejšie. Ak sa budete pohybovať 12 km/h, dokážete za 30 minút spáliť 600 – 800 kcal.

Chôdza

Ideálna pre všetkých, ktorých pri behu obmedzuje bolesť kĺbov, nadváha alebo vek. Chôdzou do kopca dáte poriadne zabrať stehnám aj zadku. 30 minút intenzívnej chôdze znamená mínus 200 kcal. Alternatívou je nordic walking – severská chôdza s palicami, ktorá výrazne zmierňuje otrasy a šetrí tak kĺby. Navyše spálite o tretinu viac kalórii ako pri bežnej chôdzi.

Plávanie

Výhodou plávania v prírodnom prostredí je, že nevdychujete chlór. Vyhýbajte sa nesprávnemu plaveckému spôsobu prsia, keď máte hlavu stále nad hladinou vody. Vašej krčnej chrbtici to rozhodne neprospieva. Pri plávaní aktivujete svaly, ktoré pri bežných pohyboch nie sú namáhané dostatočne. 30 minút plávania „spôsobom prsia“ sa postará približne o 450 kcal. Plavecké spôsoby je vhodné striedať.

Bootcamp

Ide o formu získavania vytrvalosti a sily na princípe vojenského výcviku. Pestrý tréning je tvorený cvikmi s vlastným telom a pomôckami, ako sú laná, kettlebelly, závesné systémy TRX, ale aj pneumatiky. Nechýba ani klasika – beh, kľuky, plazenie či ľah-sedy. Široká paleta cvikov zabezpečuje vysoký energetický výdaj. Počas cvičebnej jednotky je možné atakovať 1 000 kalórii.

Crossfitom spálite za hodinu až 900 kcal. Foto: SHUTTERSTOCK
crossfit, cvičenie Crossfitom spálite za hodinu až 900 kcal.

Crossfit

Strieda viackĺbové komplexné cviky s cyklickými aeróbnymi. Jednoducho povedané, v tréningu sa spolu schádzajú cviky so závažím, gymnastické prvky s pohybmi ako beh, skákanie na švihadlách, na boxy či šprint. Jednou z mantier crossfitového tréningu je zvyšovanie intenzity. Pri crossfite nie je problém spáliť za minútu 10 až 15 kalórií. Dôležitým faktorom crossfitu je práca v skupine – ľudí viac motivuje a ženie do čoraz náročnejšieho a intenzívnejšieho tréningu.

Plážový volejbal

Je ďalším vhodným a zábavným spôsobom, ako prísť v lete o kalórie. Rýchle premiestňovanie a skákanie v piesku, zároveň neustále odbíjanie zapája veľké množstvo svalových vlákien v hornej i dolnej polovici tela a na svoje si príde aj brušné svalstvo. Mäkký povrch šetrí kĺby a neverili by ste, ako prospeje vašim chodidlám. Pri volejbale na tvrdom povrchu spálite asi 300 kalórii. Pri hre v piesku pridáte ďalších 200 za hodinu hry.

Bicyklovanie

Menej zdatní by mali vyhľadať nie priveľmi členitý terén, ten je vhodnejší pre pokročilých. Vzdialenosť a intenzitu šliapania postupne zvyšujte, závisí od nich počet spálených kalórii. 30 minút jazdy na bicykli vás oberie v priemere o 400 až 500 kcal.

Inline korčuľovanie

Primárne útočí na stehná, zadok a chrbát. Kvalitné korčule a kĺzavý pohyb eliminujú otrasy. Dostatočne dlhé korčuľovanie vás oberie o kalórie aj v nižšom tempe. 600 kcal za hodinu je priemer.

Koľko minút plávania sa rovná poháru vína?
Vrecúško čipsov – 1 000 kalórií – 2 hodiny na bicykli
Pohár vína – 130 kalórií – 10 minút plávania
Mafin – 370 kalórií – 45 minút plážového volejbalu
Jedna čokoláda – 530 kalórií – 1 hodina behu v miernom tempe
Vrecúško gumených medvedíkov – 343 kalórií – 30 minút korčuľovania
Porcia hranolčekov – 518 kalórií – 2,5 hodiny chôdze

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #beh #crossfit #plážový volejbal #fitnes #ženský magazín MiA

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...