Keď vás nespavosť prepadne uprostred noci... Čo robiť?

Ide o frustrujúcim spôsobom bežný scenár. Ľahko zaspíte v čase, keď si večer idete ľahnúť, len aby ste sa zobudili o druhej či tretej hodine ráno. A až po polhodine alebo ešte dlhšom čase zízania do stropu sa vám konečne znovu podarí zaspať.

30.06.2016 11:00
bolesť, únava, slabosť, nespavosť, spálňa,... Foto:
Zobudenie sa uprostred noci? Stáva sa to čoraz častejšie...
debata

Táto nespavosť uprostred noci sa občas stane prakticky každému. Podľa lekárov ide o bežnú reakciu odpovede tela na stres, napísal denník The Wall Street Journal. Avšak pre značný počet ľudí sa tento problém môže zmeniť na chronickú poruchu. Vlastne je tento druh nespavosti úplne najbežnejší – ešte častejšie než problémy so zaspávaním.

Podľa vedeckých štúdií má symptómy niektorého druhu nespavosti asi tridsať percent všetkých dospelých Američanov. Chronická nespavosť je všeobecne definovaná ako problémy so spánkom najmenej trikrát týždenne po dobu troch mesiacov a viac.

To, či sa z občasného problému s nespavosťou uprostred noci stane chronický problém, do značnej miery závisí aj od toho, ako na nočné prebudenie zareagujete. Lekári ponúkajú niekoľko prekvapivo jednoduchých rád, ako nespavosť ešte nezhoršiť.

Používajte zatemňovacie závesy alebo rolety. Ak sa prebudíte, pretože sa vám chce na toaletu, nerozsvecujte veľké svetlo, ale len nočnú lampičku, alebo baterku.

Ak ste úplne prebudení, vstaňte – nezostávajte ležať v posteli, kde by ste sa len prevracali zo strany na stranu. Robte chvíľu niečo upokojujúce, ako je pletenie alebo lúštenie sudoku. Vyhýbajte sa počítaču alebo šikovnému telefónu.

Chronické problémy so zaspávaním sú podľa lekárov často spojené so stresom a úzkosťou. Budiť sa príliš zavčasu je naopak často spojené s depresiou. Prebúdzanie uprostred noci môžu spôsobovať aj niektoré zdravotné problémy, ako je spánkové apnoe, chronická bolesť alebo refluxná choroba pažeráka. V neskoršom veku potom môžu ženy budiť návaly tepla spojené s menopauzou, a muža potom časté močenie spojené s ťažkosťami prostaty.

Najlepšia vec, ako predísť ďalšiemu prebudeniu uprostred noci je nerobiť nič, radia lekári. Nesnažte sa si pospať. Nedávajte si šlofíka cez deň. Nechoďte nasledujúci večer do postele skôr. Ak ste nasledujúci deň po čiastočne prebdenej noci ospalejší, je lepšie únavu zahnať kofeínom, ako spánkom cez deň.

Ďalším dôležitým pravidlom pre neskoré nočné prebudenie je – nejesť. Odolajte nutkaniu strčiť hlavu do chladničky a niečo malé zahryznúť, pretože to by vás mohlo nasledujúcu noc opäť prebudiť – a potom ďalšie, a ďalšie, až sa z jednorázovej príhody stane chronická ťažkosť. A okrem toho to môže prispievať k nadváhe.

Ak si po neskorom nočnom prebudení chcete pustiť televíziu, nasaďte si slnečné okuliare. Vďaka tomu sa stlmí svetlo z prijímača, ktoré by mohlo narušiť váš systém vnútorných hodín – a opäť spustiť cyklus chronickej spánkovej poruchy.

Dôležité je vyhnať z hlavy všetky znepokojujúce myšlienky – napríklad si pri prebudení uprostred noci počítať, za koľko hodín budete musieť vstávať, pretože to môže vyvolať veľa úzkosti brániacej v ďalšom spánku.

A niekedy pomôže aj prostá analýza podmienok, v ktorých človek spí – a vylúčenie všetkých rušivých zdrojov, hluku či nepohodlia. Tým môžu byť napríklad aj psy či mačky zvyknutí spať s vami v posteli.

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #noc #reflux #nervozita #spánok #nespavosť #chrápanie

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...