Jačmeň nahý. Neuveríte, aké zázraky dokáže!

Rimania a Gréci ho považovali za najhodnotnejšiu plodinu. Gladiátori sa ním posilňovali pred bojom a jeho účinky neoslabil ani čas. Je chutný, zdravý, lacný a má skvelý vplyv na naše telo.

29.06.2016 17:00
krása, pleť, vlasy Foto:
Jačmeň potláča tvorbu akné a iných zápalových procesov na koži.
debata

Návrat strateného hrdinu

Naši predkovia považovali jačmeň za veľmi dôležitý prvok stravovania. Táto plodina nasýti aj chlapa, ale zároveň je extrémne zdravá. Ak budete jačmeň konzumovať pravidelne, znižujete možnosť ochorenia na rakovinu a zvyšujete obranyschopnosť organizmu. Navyše si aj pochutíte.

Žriedlo betaglukánu

O betaglukáne sa hovorí čoraz viac v súvislosti s hlivou ustricovou, no aj jačmeň je prirodzeným zdrojom tohto nestráviteľného polysacharidu ovplyvňujúceho hlavne obranyschopnosť organizmu. V porovnaní napríklad s ovsom, ryžou, alebo prosom má jačmeň najvyšší obsah betaglukánov. Tak sa stáva obilným favoritom v podpore imunitného systému.

Proti rakovine aj cholesterolu

Jačmeň a jeho účinky sú neustále pod drobnohľadom vedcov a mnoho nezávislých štúdií už dnes preukázalo, že jačmeň znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Čo je však ešte zaujímavejšie, jeho vláknina preventívne pôsobí na ochorenia tráviaceho traktu vrátane rakoviny hrubého čreva, ktoré je na Slovenku veľmi rozšíreným neduhom. Rozpustná vláknina má schopnosť črevo vyčistiť skutočne precízne a tým sa jačmeň stáva prirodzeným prostriedkom proti zápche a uľaví aj pri žalúdočných vredoch.

Pre krásne vlasy a mladú pleť

Zdravie je najdôležitejšie, ale jačmeň podporuje okrem neho aj šarmantný vzhľad. Potláča tvorbu akné, zápalových procesov na koži a zabraňuje šediveniu vlasov. Vďaka obsahu vitamínu B, E, kyseliny pantoténovej, draslíka, fosforu, horčíka a mangánu podporuje zdravý, svieži a mladistvý vzhľad pokožky.

Skvelý začiatok aj vhodná desiata

Jačmeň je vynikajúcou alternatívou na raňajky, najmä ak si ho pripravíte vo forme kaše napríklad s ovocím, alebo uvarený so zeleninou je skvelá desiata aj obed. Vyklíčený jačmeň je živou potravinou, ktorá veľmi rýchlo rozprúdi energiu v tele a zasýti. S nízkym obsahom cukrov od 1 – do 5% a vysokým podielom bielkovín s vlákninou je skvelým jedlom, z ktorého sa prakticky nepriberá. Aj preto ho ženy majú tak rady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #jačmeň #pleť #cholesterol #betaglukán #obilnina #celé zrno

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...