Mäkký a útulný gauč? Pozor, ani netušíte, ako trpí chrbtica či bedrá

Komfort, pohodlie, pocit mäkkého brlôžka, do ktorého sa môžete schúliť - aj vy takto vyberáte pohovku do obývačky? Zlá správa znie, že uspokojivý výsledok vašich nárokov nemusí byť dobrý pre zdravie.

24.06.2016 07:00
žena - oddych - relax - pohovka - počítač -... Foto:
Tvrdšie pohovky sú pre sedenie lepšie, ale aj na nich by ste mali polohy meniť. Najhoršie pre zdravie chrbtice či bedier sú mäkkučké a útulné gauče.
debata

Podľa expertov, na ktorých sa odvoláva britský Daily Mail, dokážu mäkké pohovky a gauče negatívne ovplyvniť naše zdravie. Pričasté vylihovanie na nich môže spôsobiť zdravotné problémy chrbtice, stehien či bedier a dokonca aj zažívacie problémy.

Počet postihnutých osôb sa pritom každým rokom zvyšuje – ako píše britský portál, dôvodom je aj popularita televízie a televíznych seriálov, pri ktorých sú ľudia schopní presedieť hodiny. „Momentálne sa pravidelne stretávame s pacientmi, ktorí trpia bolesťami chrbtice a ako dôvod uvádzajú dlhé vysedávanie pred televíziou,“ cituje portál fyzioterapeuta Richarda Jamesa.

Práve on kritizuje aj pohovky a gauče, ktoré sú dizajnované a zhotovené tak, aby vyzerali čo najpohodlnejšie a mäkko, útulne. To je však práve problém. „Jediné, čo dokážu, je narušiť nám správne návyky v sedení,“ hovorí James.

Či už si sadnete na pohovku s nohami uloženými pod seba smerom na bok, chrbtica sa stočí do písmena S. Ďalšou obľúbenou polohou je schúlenie sa do klbka, s nohami nad zemou. Dlhodobé sedenie na mäkkom podklade však vytvára základ pre tlak na svaly, šlachy aj platničky. Ak si na gauč v tvare L ľahnete tak, že nohy máte vyložené a hlavu opriete o vankúš za vami, môžete si privodiť zase tráviace problémy, rovnako ako problémy s krčnou chrbticou.

Ako však taký problém vyriešiť, ak nechcete kupovať novú (pevnejšiu) sedaciu súpravu? Odborníci sa domnievajú, že ideálne je striedanie polôh každých desať minút, aby ste v žiadnej nezvyšovali enormne tlak na jednotlivé partie. Tiež by ste mali pravidelne natriasať vyležané vankúše, aby ste ich napravili do pôvodnej formy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #bolesť #gauč #pohovka #mäkký

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...