Okolo bezlepkovej diéty panuje veľa zmätkov. Je dnes módna a dostupná všetkým, pretože bezlepkové potraviny nachádzame všade. Dodržujú ju aj celebrity, napríklad Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham, ale aj Rachel Weisz, Russell Crowe a Elisabetta Canalis. Tí zdôrazňujú, že diéta bez lepku je zdravá a chudne sa po nej. Ale je to naozaj tak?
Trochu jasno do toho vniesla expertka na gastroenterológiu z Kolumbijskej univerzity Norell Reillyová, ktorá vo svojej analýze publikovanej v časopise Journal Pediatrics vyvracia mýty okolo bezlepkových potravín jeden po druhom a zdôrazňuje, že voľba týchto potravín môže predstavovať riziko pre naše zdravie.
Reillyová cituje vo svojej práci štúdii vykonanú na 1500 Američanoch, ktorí sa rozhodli vyškrtnúť zo svojej stravy lepok, pričom vo väčšine prípadov k tomu nemali žiadny dôvod. Bezlepková strava je dnes veľký biznis, ktorý len v Spojených štátoch v posledných dvoch rokoch vzrástol o 136 percent, teda oveľa viac ako prípady celiakie. Rovnaký trend možno pozorovať aj v Taliansku. „Jednou z hlavných chýb je domnievať sa, že bezlepková diéta je zdraviu prospešná a nemá žiadne nevýhody,“ píše expertka, ktorú cituje denník Corriere della Sera.
Doktorka Reillyová predovšetkým vysvetľuje, že dodržiavanie bezlepkovej výživy musí sledovať dietológ, ktorý zabezpečí, aby diéta obsahovala všetko nevyhnutné pre naše zdravie. Navyše produkty bez lepku často obsahujú viac cukrov a tukov. Hrozí teda nebezpečenstvo zvyšovanie hmotnosti, obezity, metabolického syndrómu a inzulínovej rezistencie. Bezlepková diéta môže vyvolať nedostatok vitamínov skupiny B, kyseliny listovej a železa. Táto diéta bez dostatočnej diverzifikácie vystavuje organizmus väčším dávkam toxických látok, ako je arzén (prítomný najmä v ryži) alebo ortuť.Ďalší mýtus: mnohí veria, že je lepok toxický, a teda zdraviu škodlivý. V skutočnosti početné štúdie ukazujú opak: lepok je bezpečná látka, čo neplatí len pre osoby s celiakiou. Neexistujú dôkazy, že nadmerná konzumácia lepku by mohla viesť k celiakii.
V posledných rokoch sa veľa diskutuje o vhodnosti lepku u detí. Početní špecialisti odporúčajú vynechať ho v prvom roku života, ďalší radia, aby ho deti konzumovali skoro, už okolo štyroch mesiacov. Podľa analýzy Reillyovej sa však zdá, že skorá ani neskoršia konzumácia lepku riziko vzniku celiakie nijako neovplyvňuje.
„Strava bez lepku sama o sebe vedľajšie účinky nemá, nerobí ani dobre, ani zle,“ vysvetľuje doktor Luca Elli z Centra pre prevenciu a diagnózu celiakie z milánskej polikliniky. „Rozhodne sa po nej nechudne, ako mnohí veria. Nie sú žiadne vedecky podložené dôvody, ktoré by oprávňovali vynechanie lepku u osôb, ktoré netrpia celiakiou a netrpia citlivosťou na lepok. Navyše by sa takto vyradil jeden zo základných proteínov stredomorskej stravy. V skutočnosti sa človek môže rozhodnúť lepok nejesť, ale potom je veľmi dôležitá voľba potravín, ktoré ho nahrádzajú, pretože od toho závisí kalorický prísun a vyváženosť stravy. je jasné, že keď namiesto taniera cestovín zjem kilo pancetty, nielen že priberiem, ale začnem mať aj vážne zdravotné problémy,“ uvádza doktor Luca Elli.