Ako sa vyhnúť spáleniu na slnku? Pomôžu aj správne potraviny

S letom prichádza aj silné slnečné žiarenie. Hoci nepochybujeme o tom, že sa pred nimi chránite patričnými prípravkami. Okrem nich však môže zafungovať ešte aj čosi iné - potraviny.

19.06.2016 10:45
Černíc a malín sa oplatí najesť dosýta Foto:
Bobuľové ovocie obsahuje množstvo katechínov, ktoré bojujú proti spáleniu kože.
debata

So správnym jedálničkom dokáže telo omnoho efektívnejšie bojovať so škodlivým UV-žiarením a voľnými radikálmi, ktoré vznikajú jeho pôsobením na kožu. Ak do stravy zaradíte nasledovné, určite urobíte dobre pleti, ale tiež metabolizmu či napríklad kostiam alebo srdcovo-cievnemu systému.

1. Melón

Vzhľadom na obsah lykopénu je červený melón jedným zo skvelých prostriedkov ochrany proti spáleniu kože a tiež preventívne pôsobí proti vzniku rakoviny kože. Lykopén, ktorý je hlavným „bojovníkom“, sa nachádza aj v červenom grapefruite, paradajkách či marhuliach.

2. Tekvicové semienka

Majú vysoký obsah zinku, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou doplnkov výživy pre zdravšiu pokožku, nechty či vlasy. Pomáha k bunkovej obnove a funguje ako ochrana buniek.

3. Paradajky

Už spomenuté paradajky sú aj podľa výsledkov štúdií potravinou, ktorá sa podieľa na ochrane pokožky pred spálením na slnku. V prieskume, na ktorom sa zúčastnila skupina dobrovoľníkov, sa ukázalo, že tí, ktorí konzumovali pravidelne a niekoľko týždňov paradajky, mali znížené riziko rakoviny kože až o 41 percent.

4. Tuniak

Táto ryba obsahuje vitamín B3, ktorý sa preukázal ako vhodný doplnok výživy v prevencii proti rakovine kože.

5. Bobuľové ovocie

Drobné bobuľové ovocie, ale tiež napríklad zelený čaj a kakao obsahujú katechíny, ktoré chránia kožu pred poškodením UV lúčmi. Čím silnejšiu farbu má dané ovocie, tým vyšší je obsah katechínov. Jeden z najvyšších obsahov však vykazuje zelený čaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Potraviny #slnko #ochrana #rakovina kože #prevencia #lúče

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...