So správnym jedálničkom dokáže telo omnoho efektívnejšie bojovať so škodlivým UV-žiarením a voľnými radikálmi, ktoré vznikajú jeho pôsobením na kožu. Ak do stravy zaradíte nasledovné, určite urobíte dobre pleti, ale tiež metabolizmu či napríklad kostiam alebo srdcovo-cievnemu systému.
1. Melón
Vzhľadom na obsah lykopénu je červený melón jedným zo skvelých prostriedkov ochrany proti spáleniu kože a tiež preventívne pôsobí proti vzniku rakoviny kože. Lykopén, ktorý je hlavným „bojovníkom“, sa nachádza aj v červenom grapefruite, paradajkách či marhuliach.
2. Tekvicové semienka
Majú vysoký obsah zinku, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou doplnkov výživy pre zdravšiu pokožku, nechty či vlasy. Pomáha k bunkovej obnove a funguje ako ochrana buniek.
3. Paradajky
Už spomenuté paradajky sú aj podľa výsledkov štúdií potravinou, ktorá sa podieľa na ochrane pokožky pred spálením na slnku. V prieskume, na ktorom sa zúčastnila skupina dobrovoľníkov, sa ukázalo, že tí, ktorí konzumovali pravidelne a niekoľko týždňov paradajky, mali znížené riziko rakoviny kože až o 41 percent.
4. Tuniak
Táto ryba obsahuje vitamín B3, ktorý sa preukázal ako vhodný doplnok výživy v prevencii proti rakovine kože.
5. Bobuľové ovocie
Drobné bobuľové ovocie, ale tiež napríklad zelený čaj a kakao obsahujú katechíny, ktoré chránia kožu pred poškodením UV lúčmi. Čím silnejšiu farbu má dané ovocie, tým vyšší je obsah katechínov. Jeden z najvyšších obsahov však vykazuje zelený čaj.