Príliš horúce nápoje môžu spôsobiť rakovinu pažeráka

Máte rada horúcu kávu alebo čaj? Známi sa vám čudujú, ako to vôbec dokážete piť a vtipkujú o ústach z azbestu. Ale pozor!

17.06.2016 15:00
čaj Foto:
Horúci nápoj môže nášmu hrdlu uškodiť.
debata

Príliš horúce nápoje môžu spôsobovať rakovinu pažeráka. Vyplýva to z prieskumu agentúry Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá informovala, že pridala horúce nápoje na zoznam „možných karcinogénov“. Podľa denníka El Mundo ale organizácia zároveň uviedla, že ak majú káva a bylinné nápoje pri konzumácii „normálnu teplotu“, rakovinová riziká pre tkanivá nepredstavujú.

„Z výsledkov výskumu usudzujeme, že pitie príliš horúcich nápojov môže byť pravdepodobnou príčinou rakoviny pažeráka,“ oznámila na tlačovej konferencii Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC). Jej riaditeľ Christopher Wild ale doplnil, že riziková je teplota, nie samotný nápoj.

Ako vysvetlil výbor, zložený z 23 expertov, za „príliš vysokú“ je považovaná teplota vyššia ako 65 stupňov. Štúdia pitie kávy vykonávané v Číne, Iráne a Turecku a pitie čaju maté v Argentíne, Brazílii, Paraguaji a Uruguaji ukázali, že riziko rastie s vyššou teplotou nápoja. Práve v týchto krajinách sa tieto dva nápoje pijú zvyčajne veľmi horúce (najmenej s teplotou 70 stupňov), uviedli vedci.

IARC skúmala konzumáciu kávy a maté, ktorý sa pripravuje z juhoamerického stromu cezmína paraguajská. Obe majú povzbudzujúce účinky, lebo obsahujú alkaloid kofeín, respektíve mateín. V maté je tiež rad vitamínov a minerálnych látok, niektoré minerálne prvky, najmä draslík a horčík, sú aj v káve. Oba nápoje obsahujú tiež zdraviu prospešné antioxidanty.

Agentúra IARC pravidelne reviduje vedecké účinky rôznych prvkov na ľudský organizmus v súvislosti s rakovinou. Vlani napríklad zaradila na svoj zoznam možných karcinogénov červené mäso (teda hovädzie, jahňacie, bravčové či zverinu). Aj v tomto odporúčaní IARC zdôraznila, že ľudia toto mäso nemusí prestať jesť, ale mali by sa zamyslieť nad mierou jeho konzumácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #teplota #rakovina #nápoj #karcinogény #horúca

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...