Teplá citrónová voda. Čím je taká výnimočná?

Pitie citrónovej vody na lačno je rituál, bez ktorého si mnoho žien nevie predstaviť svoje ráno.

13.06.2016 17:00
voda s citrónom, citrónová voda Foto:
Namiesto kávy... Vyčistí hrdlo, dodá telu energiu.
debata

Nie je to všeliek, ale v mnohom vie pomôcť. Najlepšie, ak je voda vlažná, alebo dokonca teplá.

Lepšie teplá, ako studená

V každom tradičnom učení o zdraví, či už ide o čínsku medicínu, alebo ajurvédu, dostáva teplý pokrm a nápoj prednosť pred studeným. Pre naše trávenie je teplý nápoj akceptovateľnejší. Ak si dáte vlažnú až teplejšiu citronádu pred raňajkami, je to doslova sprcha pre vaše vnútorné prostredie. To by bola aj samotná teplá voda, no citrón vďaka zásaditému efektu prešmirgľuje orgány ešte poctivejšie. Ak si budete dávať takúto kúru, vaše trávenie sa zlepší a stolica bude pravidelná, v správnej konzistencii. Citrónovej šťavy netreba ani príliš veľa, stačí z polovice plodu.

Stavte na citrón s dužinou

Najlepšie, je ak citrónová voda obsahuje aj kúsky dužiny. Tým získate aj vlákninu a pektín, ktorý obsahuje citrón a tlmí pocit hladu. Po raňajkách tak budete omnoho sýtejšia ako bez citronády. Tým prispieva k udržiavaniu správnej hmotnosti a zabraňuje známej diagnóze všetkých obéznych: „Oči by jedli!"

Pomáha chrániť pre infekciami

Citrusy telo ochladzujú, preto je lepši piť ich skôr ako nachladnete, nie až pri ochorení. Vtedy majú najväčšiu silu a moc bojovať proti škodlivým vírusom a baktériám.

Nakopáva metabolizmus

Tento efekt sa v tele odohráva práve vďaka kombinácii citróna, ktorý vyrovnáva pH tela a teplej vody, ktorá podľa niektorých výskumov napomáha rozbíjať podkožné zásoby tuku. Je to určite lepší nápoj ako sladený vrecúškový čaj.

Zlepšuje vstrebávanie živín

Vitamín C je ľahko rozpustný vo vode, preto dúšok teplej citrónovej vody okamžite dodá energiu a pri pravidelnom užívaní ho nepotrebujete dodávať v umelej forme. Navyše napomáha vstrebávaniu železa a ďalších živín do organizmu, takže raňajky využijete o niečo lepšie, ako by ste si pohár citrónovej vody odopreli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #metabolizmus #redukcia hmotnosti #infekčné choroby #citrónová voda

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...