Ochráňte si tvár pred slnkom aj časom

Koža na tvári je miesto, ktoré najčastejšie prichádza do kontaktu so slnečnými lúčmi. Aby si z nich pleť zobrala len to najlepšie, potrebuje účinnú ochranu.

13.06.2016 14:30
slnenie, uv faktor. leto, pláž, ochrana Foto:
UV žiarenie je v prevažnej miere zodpovedné za predčasné starnutie kože.
debata

Ideálne takú, čo zohľadňuje jej unikátne vlastnosti a potreby. „Predčasné starnutie. Dve slová, ktoré azda každej žene naháňajú hrôzu. Hoci nikto nečaká, že budeme mladé večne, uchovanie mladistvého vzhľadu čo najdlhšie máme vo svojich rukách. Ako na to? Recept je jasný a jednoduchý – stačí si držať oxidačný stres ďaleko od tela. Ide o typ stresu, na ktorého vzniku sa okrem iného spolupodieľajú aj UVA a UVB lúče zo slnka,“ hovorí dermatologička Michaela Blaško z bratislavskej kliniky Interklinik. „Negatívny dosah oxidačného stresu spočíva vo zvýšenej tvorbe voľných radikálov – molekúl útočiacich priamo na bunky kože. Tam oslabujú pevnosť bunkovej štruktúry a spúšťajú chemické procesy, ktorých výsledok sa navonok prejavuje ako predčasné starnutie,“ vysvetľuje.

Najohrozenejšou časťou kože je pleť, keďže ju pri pobyte vonku nezahaľujeme a je teda exponovanejšia ako zvyšok tela. „Rozdiel je aj v jej vnútornej stavbe – je tenšia, pórovitejšia, má menšie bunky a väčšie množstvo mazových žliaz zodpovedných za produkciu lipidov. Pleť postihnutá oxidačným stresom rýchlejšie stráca vlahu a farebnú jednotnosť, ochabuje, pôsobí zanedbane a unavene. Skrátka, chýba jej iskra. Vystresovaná pleť je náchylná na vrásky, tvoriace sa hlavne okolo oblasti očí, úst a čela, a to často už pred tridsiatkou, takže nestačí spoliehať sa na nízky vek ako na prirodzenú prevenciu. Časová os fotostarnutia sa málokedy kryje s časovou osou biologického starnutia, o to kľúčovejšie je chrániť sa kvalitnou kozmetikou,“ dodala doktorka Blaško.

Oplatí sa vedieť…

Účinok UVA a UVB žiarenia na kožu: Spektrum slnečného žiarenia je široké. Obsahuje ultrafialové (UV) žiarenie, viditeľné svetlo a infračervené žiarenie. UV žiarenie je v prevažnej miere zodpovedné za zhnednutie kože, spálenie, predčasné starnutie kože a poškodenia kožného tkaniva.

UVB žiarenie je zodpovedné za zhnednutie kože, a hlavne za jej spálenie. Viacnásobné spálenie zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože v dospelosti (poškodenie kože slnečným žiarením sa udialo dávno predtým, ako sa vyvinie nádor).

UVA žiarenie preniká hlboko do kože a poškodzuje elastické vlákna spojivového tkaniva. V dôsledku toho klesá elasticita kože a vznikajú vrásky. UVA žiarenie urýchľuje tiež tvorbu stareckých škvŕn a je zodpovedné hlavne za tzv. slnečnú alergiu.

Ochranný faktor vyjadruje úroveň ochrany pred UVB žiarením. Ak napríklad nechránenej koži hrozí pri pobyte na slnku spálenie do 15 až 25 minút, môže sa po nanesení dostatočného množstva (2 mg/cm2) produktu s faktorom 25 a pri vhodnom správaní chrániť štyri až šesť hodín. Pri veľmi intenzívnom žiarení (veľhory, trópy alebo pri mori) sa tento čas skracuje.

UV index je medzinárodne uznávaný spôsob merania intenzity ultrafialového žiarenia vyžarovaného slnkom, na konkrétnom mieste a v konkrétnom čase. Jeho výpočet na základe meraní vykonávajú certifikované autority. Na Slovensku to je napr. Slovenský hydrometeorologický ústav. Ide o jednoduchú číselnú škálu (0 až 11+). Čím je vyšší, tým je riziko spálenie kože väčšie.

Na čo by ste nemali zabúdať

  1. ochranný faktor používaný na ochranu pred slnečným žiarením by mal mať minimálne dvojnásobnú hodnotu nameraného UV indexu. Pre zvlášť citlivé osoby sa odporúča ochranný faktor minimálne 15
  2. výrobky s chemickými UV filtrami je potrebné aplikovať 20 minút pred slnením
  3. pri každej aplikácii je potrebné naniesť dostatočné množstvo výrobku, čo je 2 mg/cm2 pokožky, čo je pre dospelú osobu asi šesť čajových lyžičiek = 35 g/výrobku; pričom 1 g = 1 ml
  4. dávka naneseného výrobku sa znižuje po plávaní, osušení, ležaní na osuške a spotení, preto je potrebné aplikáciu opakovať niekoľkokrát, aj keď je výrobok označený ako odolný proti vode. Zníženie dávkovania o polovicu môže znížiť účinnosť ochrany až o dve tretiny
  5. opaľovacie krémy by ste si nemali zamieňať s výrobkami dennej kozmetiky, ako sú denné krémy, telové mlieka a iné, ktoré ani v zložení, ani v označení nespĺňajú kritériá pre výrobky na ochranu pred slnečným žiarením i napriek tomu, že sú obohatené o UV filtre

Opateru potrebujú aj vlasy

Každá z nás z času na čas zatúži po vlasovej zmene – kučeravé dámy po vyžehlených pramienkoch, blondínky po gaštanovej farbe, dlhovlásky po šik mikáde. Priania ovplyvnené prelietavými stylingovými trendmi idú však bokom v momente, keď spozorujeme, že vlasy rednú a vlasy končia na vankúši v alarmujúcich množstvách. Vtedy túžime po jedinom, a to bez ohľadu na typ, farbu a dĺžku vlasov. Na ničom z toho nezáleží, len nech sú znova fit. Vyskúšajte dvojkrokový tréningový plán, ktorý vašej kráse nasadí spadnutú korunu.

„Prvým krokom je odhalenie príčiny. Nehormonálne podmienené vypadávanie vlasov je následkom narušenia rovnováhy vlasového cyklu. Celý proces vlasového cyklu prebieha v zdravom organizme v dokonalom vyvážení, takže počet dorastajúcich a vypadávajúcich vlasov je v rovnováhe. Hoci nám denne niekoľko desiatok vlasov vypadne, nahradia ich nové a na vizáži nám to nijako neuberá. Nástrahy hektického životného štýlu však na vlasy útočia hneď z niekoľkých strán. Nevyvážené stravovanie, nedostatok spánku, dlhodobé vystavovanie sa stresu, znečistené prostredie miest či užívanie niektorých liekov, toto všetko sú faktory narúšajúce rovnováhu vlasového cyklu. Postupne počet vypadnutých vlasov prevyšuje počet dorastených a výsledok je čoraz badateľnejší, dokonca už na prvý pohľad,“ vraví dermatologička Michaela Blaško z Interklinik v Bratislave. „Druhým krokom je hľadanie riešenia. Šampóny a tužidlá fingujúce objem sú iba zástupné riešenia bez dlhodobého efektu. Problém s nehormonálne podmieneným vypadávaním vlasov najúčinnejšie vyriešite tak, že si posvietite priamo na ,pôdu‘ vlasov. Základom zdravých vlasov je totiž zdravá koža, z ktorej vyrastajú,“ vysvetľuje. „Na trhu sú prípravky, ktoré riešia príčinu nehormonálne podmieneného vypadávania vlasov hlboko vo vlasovom korienku a v jeho okolí. Pomáhajú opätovne nastoliť rovnováhu vlasového cyklu vďaka hypoalergénnemu zloženiu,“ vraví. Dermatologička odporúča vmasírovať ich do vlasovej časti hlavy a dôkladne prekrviť kožu, čím sa upraví tvorba mazu a vytvára sa tak priestor na efektívnejšie vstrebanie aktívnych látok z prípravku. „Masírujte jemne, bruškami prstov a pomalým, krúživým pohybom. Pozorne, aby ste vlas nevytrhli,“ odporúča doktorka Blaško.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #pleť #slnenie #opaľovací krém #uv filter #chranný faktor

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...