Káva: Nemusí byť len čierna, ale jej účinky sú veľkolepé!

Kávu poznáme ako rýchleho smrťáka, alebo nakopávacie espreso. Má však omnoho viac foriem aj spôsobov prípravy, no vždy sa s ňou spája príval energie a celá kopa zdravotných benefitov.

11.06.2016 17:00
káva, antioxidant Foto:
Dnes je populárne svetlejšie praženie kávových zŕn.
debata

Čierna klasika, ale…

Ak chcete z kávy dostať čo najviac antioxidantov a výživných látok, stavte na čistú arabiku, ktorá sa radí k najzdravším odrodám. Na klasickú rozpustnú radšej rovno zabudnite. Kvalitné zrná si nameľte vždy čerstvé, keďže jemné silice strácajú svoje vlastnosti už 20 minúť po mletí. Odmenou za trochu námahy vám okrem zdravia bude aj čarovná chuť a vôňa kávy. Do šálky nám kávové zrno uvoľní okrem kofeínu aj minerálne látky, najmä horčík a draslík, kávové kyseliny, antioxidanty, polyfenoly, aj látky chrániace bunkovú stenu a našu DNA. Čistá arabika má pritom menej kofeínu ako robusta a preto si môžete pokojne pre zdravie dovoliť aj tri šálky denne.

Svetlejšie praženie pre gurmánov

Taliansko a Rakúsko sú známe tmavším pražením a teda ich káva sa vyznačuje hutnejším telom. Na druhej strane sa do popredia k tejto tradícii dostáva svetlejšie praženie. Určené skôr na alternatívne prípravy kávy ako je napríklad french press. Káva sa praží kratšie a preto v nej vzniká menej negatívnych látok a viac vyniknú jemné tóny chutí.

Zelená káva

Absentuje akýkoľvek druh praženia. Tým sa zachovajú všetky zdravé látky a najmä kyselina chlorogénová so silným antioxidačným účinkom. Áno, posilňuje aj metabolizmus, čím prospieva k chudnutiu, ale zázraky podporené marketingovými rečami nečakajte. Zelená káva sa ako taká nemelie a nepije, keďže chuť káve dodáva práve praženie. Existuje v práškovej forme, zmiešava sa s vodou a niektorým chutí. Žiadne z výživných látok sa nezničia pražením a vyššou teplotou a hoci nie je zázrakom, ako zdravá alternatíva je zaujímavým spestrením jedálnička.

Kávové šupky

Zrnko kávy sa rodí v kávovej čerešni, ktorá sa bežne používa ako hnojivo. No kvalitné kávové čerešne sa po oddelení zrnka sušia a vzniká cascara, alebo kávovníkový čaj. Usušené kávové čerešne stačí len zaliať horúcou vodou, alebo ich dať macerovať za studena a získate osviežujúci nápoj plný antioxidantov. Pretože nielen kávové zrno, ale aj samotný plod je priam nasiaknutý kofeínom a čaj z kávovníka má dokonca intenzívnejšie povzbudivé účinky ako káva. Chuť je podobná šípkovému čaju s mierne horkastou dochuťou. Niekomu pripomína rooibos. Faktom je, že tento nápoj je dokonca starší ako káva a je alternatívou pre kávomilov aj čajomilov. Zachováva si veľmi veľa vitamínov aj výživných látok. Dokonca údajne práve vďaka cascare sú zberači kávy tak dobre naladení, usmiati a mladí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #káva #antioxidanty #praženie #kávová čerešňa #kávové zrno

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...