Prečo počas menštruácie bolia prsia a čo s tým urobiť?

Pozná to každá žena. S prichádzajúcim časom menštruácie akoby vám niekto do prsníkov rozmiestnil bodavé ihly.

10.06.2016 15:00
črevá, bolesť, brucho, žalúdok Foto:
Zníženie konzumácie kofeínu prispieva k zníženiu menštruačných bolestí.
debata

Prsia začínajú bolieť, sú citlivé o láskaní bradaviek nechcete ani počuť. Existujú našťastie spôsoby ako s tým raz a navždy zatočiť.

Bolesť nie je prirodzená

Je smutné, že takmer polovica žien považuje bolesti prsníkov počas obdobia menštruácie za prirodzenú daň za život ženy. Lee Shulman, vedúci klinickej gynekológie na Northwesternskej univerzite však tvrdí, že to je nesprávny pohľad, ktorý škodí telu, vzťahom aj plnohodnotnému prežívaniu života. S bolesťou počas ženských dní sa dá skutočne bojovať.

Poraďte sa s lekárom

Podľa štatistík je bolesť, ktorá sprevádza nástup menštruácie, jej priebeh aj doznievanie príčinou, že 44 % žien odmieta sex, 45 % žien sa prestane vyhýbať akejkoľvek fyzickej aktivite a 22 % má dokonca depresívne stavy. Odmieta ísť aj do spoločnosti, na výlety, či na dlhšiu prechádzku, nakoľko je bolesť naozaj silná. V takýchto prípadoch je na mieste vyšetrenie u lekára. Môže ísť o fibrocystickú chorobu, teda tvorbu nezhubných cýst v prsníku. Tie je možné odstrániť hormonálnou liečbou, inhibítormi prolaktínu a ďalšími metódami, ktoré smerujú k zlepšeniu prežívania menštruačného a predmenštruačného obdobia.

Zmeňte antikoncepciu

Možno máte svoje dni presne a aj spoľahlivosť súčasnej antikoncepcie je dostačujúca, no napriek tomu pociťujete bolesti v poprsí, alebo v krížoch. Aj to je dôvod na zmenu antikoncepcie. Naliatie prsníkov, pocit, že sú ťažké aj výrazné bolesti, či zdurenie prsnej žľazy totiž spôsobuje práve kolísanie hormónov. Zmena antikoncepcie môže tento problém vyriešiť. Stačí len skúsiť novú metódu a už sa nemusíte každý mesiac trápiť.

Zmeňte podprsenku

Doktor Shulman sa zaoberá bolesťami prsníkov počas ženskej periódy niekoľko rokov a z jeho výskumov vyplynulo, že ženám často pomáha v kritickom období zmena podprsenky. Prsia sa nalievajú, mení sa ich pevnosť a nesprávna, príliš úzka podprsenka môže spôsobovať bolesti. Nie je nič nezvyčajné, ak budete mať jednu veľkosť na bežné dni a ďalšiu na tie „svoje“.

Konzumujte ryby a menej kávy

Hlavne kvôli vysokému obsahu jódu, ktorý prispieva k zníženiu menštruačných bolestí, vrátane poprsia a bradaviek. Najviac jódu majú morské ryby, plody mora a riasy. Sú vhodným menu na menštruačné obdobie. Mnohé ženy pocítili úľavu aj pri znížení konzumácie kofeínu. Určite aj táto metóda stojí za vyskúšanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #zdravá výživa #antikoncepcia #menštruácia #prsníky

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...