Bolia vás kolená? Týmto druhom športu sa vyhnite

Keď bolia kolená - bolia v stoji, pichajú pri sedení a niekedy nás môžu dokonca pripraviť o spánok. Je veľmi dôležité chrániť ich napríklad tým, že sa vzdáme niektorých druhov športu.

16.06.2016 15:00
squash Foto:
Squash je jedným zo športov, ktoré zaťažujú nielen chrbticu, ale aj kolená.
debata

Bolesti kolien môžu mať veľa dôvodov. Na vine môže byť nielen preťaženie, ale napríklad aj zlé topánky či deformita nohy. V každom prípade je dôležité hneď, ako kolená začnú bolieť, zrieknuť sa určitých druhov športu. V opačnom prípade sa môže bolesť vystupňovať a vzniknúť zápal. Potom už vedie cesta len k lekárovi.

Nezaťažujte kĺb

Zakázané sú predovšetkým všetky druhy športu, ktoré dávajú kĺbu zabrať. Sú to tie, pri ktorých treba rýchlo spomaliť a plnou váhou zaťažiť koleno a spôsobiť tým bolesti či riskovať zranenie. Vyhnúť sa treba obzvlášť športovým druhom ako je tenis, badminton alebo squash, pre poškodené koleno sú doslova jedom. Ani beh nie je dobrý, pretože bolesť sa v dôsledku nesprávneho zaťaženie chodidla zhoršuje. Zotavenie neurýchli ani silový tréning. Niekedy môže byť cvičenie aj príčinou bolesti, zvyčajne vtedy, ak sa cvičí nesprávne. Nebezpečný môže byť aj futbal – radšej ho nehrať.

Nasleduje fyzioterapeut

V prípade, že sa bolesti stále zhoršujú, je nutné navštíviť lekára. Ten môže určiť diagnózu a poradiť, čo je vhodné robiť. Častokrát je fyzioterapeut nasledujúcou zastávkou. Môže pomôcť pri bolestiach a poradiť cvičenia na posilnenie kĺbu a okolitých svalov. Pomôžu aj tejpovacie pásky či krémy, ktoré účinkujú a uľavujú od bolesti po skutočne krátkej dobe. Vo všeobecnosti je dôležité pri bolestiach kĺbov šetriť ich a dopriať im regeneráciu. Príliš veľa pohybu vedie vo väčšine prípadov len k zhoršeniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #zápal #fyzioterapeut #preťaženie #bolesť kolena #deformita nohy

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...