Zbavte sa nikotínovej závislosti - v druhej polovici cyklu

Rozhodli ste sa dať konečne zbohom cigaretám? Vedci teraz ukázali, pomocou akého triku to ženy rýchlejšie dokážu.

17.06.2016 11:00
fajčenie - mladá žena - nikotín - cigareta Foto:
Spoľahnite sa na luteálnu fázu.
debata

Ozajstný boj

Ten, kto to niekedy vyskúšal, vie: Skoncovať s nikotínom je ozajstný boj. Disciplína je nutná, ale aj neustále presviedčanie sa o tom, že to bude pre nás dobré, treba vydržať! Napriek tomu sa však cítime slabé, hlavne, keď nás prepadne nutkanie zapáliť si. Teraz sa však vedcom podarilo ukázať, ako by to mohlo byť pre ženy jednoduchšie.

Odvykanie podľa cyklu

Vedci z lekárskej univerzity Perelman School of Medicine v Pennsylvánii presvedčili o tom, že menštruačný cyklus môže ovplyvniť naše návykové reakcie. Pozorovali centrá odmeny v mozgu žien, ktoré pravidelne fajčili a neužívali hormonálnu antikoncepciu. Ukázalo sa, že pohlavné hormóny estrogén a progesterón majú prekvapivo veľký vplyv na centrum chuti – a tým riadia návykové reakcie.

Estrogén a progesterón

Distribúcia estrogénu a progesterónu v priebehu cyklu kolíše. Počas folikulárnej fázy sa vylučuje málo progesterónu a veľa estrogénu, čo spôsobuje výrazné návykové reakcie. Avšak v druhej polovici cyklu (v tzv. luteálnej fáze), v dôsledku nízkych hladín progesterónu a vysokých hladín estrogénu, sú návykové reakcie tlmené. Tento výskum teda naznačuje, že ak sa ženy rozhodnú skoncovať s fajčením, rozhodne by si termín mali naplánovať v druhej polovici cyklu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nikotín #závislosť #estrogén #progesterón #odvykanie #menštruačný cyklus

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...