Hádajte, ktorý nápoj je vhodné piť na dlhej ceste autom!

Dovolenka, pracovná cesta alebo cesta domov. Je jedno, kam sme sa vybrali, čaká nás dlhá cesta autom. Treba počas nej niečo piť. To je zatiaľ jasné.

13.06.2016 12:00
žena za volantom, šoférovanie, auto Foto:
Dlhá cesta autom? Treba piť. Ale čo?!
debata

Vedci zistili, že by to mal byť… určite nie nápoj, ktorý máte zrejme na mysli.

Čo do auta na cestu?

Predstavte si, že v aute máte presedieť dovedna osem hodín. Presedíte ale dlhšie, ak beriete do úvahy aj možné zápchy, ktoré celkom určite na dovolenkových cestách nastanú (hlavne, ak cestujete v piatok). Takže v aute budete nakoniec sedieť dlhšie, ako ste pôvodne plánovali. Hovoríte si: To predsa nie je problém, kúpim si na pumpe do zásoby pár energetických nápojov. A tu vás musíme sklamať: Hoci nám energetické nápoje dodajú na krátky čas energiu, nie sú tým pravým nápojom, ktorý nám udrží oči na stopkách a vďaka ktorému sa budeme lepšie sústrediť. K tomu ako „bonus“ budeme musieť často močiť.

Dobrovoľníci testovali…

Našťastie, škótski vedci za nás zistili, ktorý nápoj má aký účinok na našu rovnováhu tekutín. Pri tejto príležitosti dali vypiť dobrovoľníkom liter rôznych nápojov. Okrem vody z vodovodu testovali pomarančový džús, kolu, čaj, kávu, mlieko, energetický a aj rehydratačný nápoj, ktorý sa bežne používa pri hnačke. Každé štyri hodiny boli merané hodnoty sodíka. Dva nápoje ostali v tele obzvlášť dlho. Rehydratačný nápoj a mlieko.

Štyri hodiny hydratácie

Tí, čo pili mlieko, boli štyri hodiny hydratovaní. Doktor Stuart Galloway z Health and Exercise Sciences Research Group na univerzite Stirling vysvetlil, že by bolo vhodné na dlhých cestách autom, počas ktorých nie je možné ísť kedykoľvek sa nám zachce na záchod, piť mlieko. „Ostaneme hydratovaní a zároveň koncentrovaní.“

Káva & čaj

Svetlo sveta uzrela aj ďalšia pozitívna novinka. Káva s čajom vôbec nie sú také zlé, ako sa o nich vraví. Pretože podľa výskumu vedcov je mylná a zastaralá predstava, že pitie týchto nápojov vedie k dehydratácii. Autori štúdie spozorovali, že keď budeme piť tieto nápoje v normálnych množstvách a primerane často, v porovnaní s vodou nedôjde k žiadnej strate tekutín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncentrácia #káva #mlieko #tekutina #cesta autom #energetický nápoj

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....