Naše úspechy závisia na dobrom spánku, nepodceňujte ho

Prekliatím nášho storočia je nedostatok spánku. Vo Francúzsku podľa výskumu Národného ústavu pre spánok a bdelosť 73 percent ľudí uvádza, že sa budia najmenej raz za noc.

06.06.2016 11:00
Nedostatok spánku sa podpisuje na tom, ako... Foto:
Nedostatok spánku sa podpisuje na tom, ako fungujeme počas dňa.
debata

Cez deň je ospalých 25 percent ľudí a zhruba tretina trpí poruchami spánku. Americká mediálna podnikateľka a zakladateľka internetových novín Huffington Post Arianna Huffingtonová vo svojom poslednom blogu píše: „Ak zadáte na Googli slová ‚prečo som …‘, tak prvé, čo sa vám ukáže, je ‚prečo som unavený?‘“

Huffingtonová, okrem iného zanietená vyznávačka „zdravého úspechu“, je presvedčená, že spánok je nielen prínosom pre naše zdravie, ale tiež nám umožňuje dosiahnuť životné ciele. „Nie sú to len technológie, čo narušuje spánok. V našom podvedomí je zakorenené presvedčenie, že profesionálne vyčerpanie a syndróm vyhorenia sú cenou, ktorú musíme platiť za úspech,“ hovorí Huffingtonová.

A aké sú zásady, ktorých by sme sa mali držať, ak sa chceme poriadne vyspať, a vytvoriť si tak predpoklady k úspechu? Po prvé je potrebné vylúčiť alkohol. Aby sme spali ako dudok, nesmieme si pred spaním dopriať nejaký tú pohárik. „Alkohol najprv pomáha zaspať, ale neskôr naopak spánok narušuje. Navyše sa kvalita nášho spánku s vekom prirodzene zhoršuje a čím sme starší, tým sme na účinky alkoholu citlivejší,“ hovorí neurobiologička Joëlle Adrienová.

K dobrému spaniu môže pomôcť aj vdychovanie levanduľovej vône. Táto fialová rastlina, ktorá sa v minulosti využívala pre svoje upokojujúce účinky, je stále populárnejšia. Aj iné bylinky, používané vo forme esenciálneho oleja, nám môžu pomôcť zaspať.

„Majorán, ktorého vôňa sa podobá tymiánu, sa odporúča v prípade porúch spánku a pri rozrušení. Levanduľa, ruža alebo silice z pomarančových kvetov zmierňujú stres a úzkosť svojim upokojujúcim účinkom na nervový systém. Jedna kvapka na golier pyžamá alebo na vankúš pomáha nielen zaspať, ale upokojuje telo po celú noc,“ vysvetľuje doktor farmácie a arómaterapeut Philippe Couturier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #problém #úspech #únava #spánok #odborník #aromaterapia #bdelosť #Arianna Huffington

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...