Lesné jahody prospejú každému. No špeciálne ženám!

Začína sa čas jahôd. Od mája do júna sú v kurze jahodové listy a od júla už možno zberať aj plody.

04.06.2016 17:00
úsmev, zdravé zuby, jahody Foto:
Hoci sú jahody červené, veľmi dobre bielia zuby.
debata (1)

Najlepšie sú samozrejme tie lesné a určite sa oplatí kvôli ich účinkom vyraziť na jarnú prechádzku do hory.

Liečivé jahody

Jahody sa dajú konzumovať prakticky celé. Z koreňa sa robia odvary na krásne vlasy, listy sú liečivé a plody nielen chutné, ale aj zdravé. Vždy však treba dodržiavať pravidlo, že lístky jahody zbierame mladé a ešte skôr, ako sa vytvoria na rastlinkách prvé kvety. Teda práve v týchto dňoch. Získate z nich skutočne silnú energiu živej prírody.

Jahodový čaj je jarný poklad

Stačí sa vybrať do čistého prostredia a nebáť sa skloniť k listom jahody. Nazbierajte si tak za hrsť na jeden čaj. Listy môžete nechať vysušiť, alebo si čaj pripraviť priamo z čerstvej byliny. Príprava je jednoduchá, dve lyžice postačia na pol litra čaju. Stačí zaliať vriacou vodou a nechať minimálne 10 minúť lúhovať. Získate extrakt na posilnenie organizmu. Vďaka vysokému obsahu trieslovín je vynikajúci na trávenie. Močopudné látky chránia naše obličky a tento čajík pomáha uľaviť aj pri astme, či ochoreniach žlčníka. Okrem toho mierne rozťahuje cievy, čím znižuje krvný tlak, detoxikuje aj prečisťuje pečeň.

Jahody odstránia aj zubný kameň

Lesné jahody sú obľúbenou plodinou vo farmaceutickom priemysle. Už od dávnych čias sa využívali na likvidáciu stareckých škvŕn či pieh. Hoci sú červené, veľmi dobre bielia zuby a dokonca pomáhajú aj pri likvidácii zubného kameňa, ktorý je vždy prekážkou pekného úsmevu.

Maska z jahôd na večnú mladosť

Plody lesných jahôd sú nesmierne chutné, ale svoje miesto si nájdu aj na tvári. Hlavne ženy ocenia ich schopnosť vyhladzovať vrásky. Ako si takúto anti-agig emulziu pripravíte? Je to veľmi jednoduché. Do popučených jahôd pridajte mlieko a trochu vareného zemiaku. Všetko vymiešajte na zmes, ktorá bude držať na tvári a nechajte pôsobiť aspoň 20 minúť. Takáto pleťová maska funguje lepšie ako drahé mastičky.

Sú požehnaním pri diéte

Jahody obsahujú približne 6% cukru, čo je tak málo, že sa ich nemusia obávať ani diabetici a rovnako sú neškodné aj pri sacharidovej diéte, alebo pri redukcii váhy. Pritom sú skvelou porciou sladkého, ktorá nasýti aj tých, čo prahnú po cukrovinke.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #mladosť #jahody #pleľ #zubný kameň

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...