Aj výživoví odborníci sa domnievajú, že niektoré odtučnené výrobky sú vo finálnom výsledku pre naše telo menej hodnotné ako pôvodná potravina s tradičným obsahom tuku. Faktom totiž je, že naše telo potrebuje aj tuk. Nemožno to s ním preháňať, ale pri správnej miere sa mu vyhýbať nemusíme – skôr naopak. Mali by sme si vychutnať plnú chuť a delikátnosť potravín, ktoré neboli upravované.
Mlieko
Lepšie plnotučné ako polotučné, odkazujú odborníci. Plný obsah tuku dokáže zasýtiť oveľa viac ako mlieko odtučnené, navyše mliečne kyseliny obsiahnuté v tomto type mlieka dokážu váhu dokonca regulovať. Dôležité však je nepreháňať to s množstvom – ideálne je 2,5 dcl plnotučného mlieka denne.
Jogurt
V odtučnených verziách býva zvyčajne pridaný cukor, ktorý má akoby „dorovnať“ chuť, ktorú jogurtom prepožičiava tuk. Plnotučný, smotanový jogurt vás navyše lepšie zasýti a tiež prináša viacero benefitov. Lepšie je však vyberať prírodnú bielu verziu – dochucovať môžete medom či javorovým sirupom.
Maslo
Čoraz populárnejšie sú rôzne verzie „masla“ so zníženým obsahom tuku, prípadne s prídavkom jogurtu a podobne. Gurmán však nedá na chuť pravého masla dopustiť. Ale pozor, s množstvom opatrne.
Čokoláda
Light verzie sú často umelo sladené a obsahujú množstvo prídavných látok, ktoré sú vo finále pre naše zdravie škodlivejšie. Radšej voľte pravú čokoládu, dbajte však na vysoký obsah kakaového podielu. Nič menej ako 70 percent! Áno, horká čokoláda je to pravé.