Chyby, ktorých sa dopúšťame pri sprchovaní

Áno, aj pri sprchovaní sa dajú spraviť chyby, a to veľké. Najčastejšie robíme týchto päť najväčších.

31.05.2016 11:00
sprcha Foto:
Dlhá a príliš horúca sprcha nerobí pleti dobre.
debata

Príliš horúca

Kto sa sprchuje príliš teplou vodou a príliš dlho, ubližuje svojej pokožke. Horúca voda narúša ochranný tukový film. Ak sa ten raz zničí, koledujeme si o ekzém. Odporúča sa preto stredne teplá, prípadne striedavá sprcha.

Veľa peny

Veľa peny má ten istý efekt ako príliš horúca voda: Napáda ochranný tukový film a vysušuje kožu. Zodpovedné za to sú tenzidy (povrchovo aktívne látky). Kto nechce, aby ho pokožka svrbela, mal by sa sprchovať stredne teplou sprchou, v ideálnom prípade s ph neutrálnym sprchovým gélom.

Telová špongia

Máte v úmysle byť po sprchovaní čistejšia ako predtým? Potom nepoužívajte telovú špongiu. Je to totiž zdroj choroboplodných zárodkov číslo jeden. Vlhký vzduch je rajom pre baktérie. Kto sa tejto špongie ani napriek tomu nevie vzdať, mal byť ju aspoň meniť každé štyri týždne.

Do sucha

Drhnete svoje telo po sprchovaní uterákom, nedajbože, aby na ňom ostala kvapka? Nerobíte dobre. Dráždite povrch kože a opäť narúšate toľko spomínaný tukový film. Sprchoví profesionáli, od ktorých by ste sa mohli učiť, to robia inak: Po sprchovaní nedrhnú, len „stierajú“ zo seba vodu.

Bez krému

Každý, kto sa po sprchovaní zaobíde bez telového mlieka alebo krému, riskuje suchú pokožku. Ak sa krémujete, môžete sa dopustiť ešte jednej chybičky: pokožke škodia parfumované produkty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sprcha #parfum #špongia #pokožka #ekzém #baktérie #pena #horúca voda

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...