Presne tak. Dámy, ktoré si v mladom veku dopriali veľa čerstvého ovocia, urobili dobre, pretože to má pozitívny vplyv na riziko rakoviny.
Novinka vo výskume rakoviny
Vedci z Massachusetts General Hospital a Harvard T. H. Chan School of Public Health pozorovali súvislosti medzi spotrebou ovocia u mladých dievčat vo veku od 13 do 18 rokov a rizikom, že neskôr ochorejú na rakovinu prsníka. Výsledok štúdie následne prezentovali v medicínskom časopise „British Medical Journal“.
Vďaka ovociu?
Vo svojej štúdii vedci zistili, že výber potravín môže skutočne mať vplyv na vznik rakoviny. Preto možno konzumáciou ovocia v mladom veku znížiť práve riziko rakoviny prsníka. Jedálniček mladých dievčat by mal podľa nich určite obsahovať jablká, banány a hrozno. Dospelé ženy by si zas mali do jedálnička zaradiť kapustu a pomaranče. Tieto druhy totiž obsahujú veľké množstvo vlákniny a sú tiež bohaté na flavonoidy. Tie majú antioxidačný účinok a môžu napraviť poškodené bunky v tele.