Tak tomuto neuveríte: Stačí minúta veľmi intenzívneho cvičenia a ...

Jedna minúta intenzívneho cvičenia má rovnaké pozitívne účinky na naše zdravie ako trištvrte hodiny mierneho tréningu. Zistil to tím kanadských vedcov z McMasterovej univerzity v kanadskom Hamiltone, ktorých výskum zverejnil časopis Plos One.

12.05.2016 11:00
CVIK 2 - spevnený zadočka a stehien
Intenzívne cvičenie dokáža za krátky čas toľko, čo mierne cvičenie za dlhší.
debata

Experti ale varujú, že cvičenie s vysokou intenzitou znamená aj vyššiu nebezpečenstvo poranenia a nie je pre každého.

Ak si však budete dávať pozor a vykonávať techniky správne, výhovorky, že nemáte na fyzickú aktivitu dosť času a že nemôžete chodiť cvičiť alebo behať do parku, už viac neplatia. Skutočne stačí jedna minúta cvičenia, ale naozaj veľmi intenzívneho, a pozitívny efekt na naše telo je rovnaký ako pri tradičnom miernom cvičení prevádzkovanom 45 minút.

Vedci rozdelili 27 mužov (pokus so ženami plánujú uskutočniť v budúcnosti) so sedavým zamestnaním na tri skupiny: prvá skupina cvičila intenzívne trikrát týždenne po dobu 12 týždňov. Druhá skupina cvičila rovnaké obdobie umiernene a tretia skupina bola kontrolná a vedci od nej nepožadovali, aby menila svoje zvyky. Cieľom štúdie bolo zistiť, či sú medzi dvoma druhmi cvičení rozdiely.

Intenzívne cvičenie trvalo celkom desať minút, ktoré boli rozdelené takto: trikrát dvadsať sekúnd intenzívneho cvičenia na rotopede, medzi ktorým boli vždy dve minúty uvoľnenej jazdy, aby účastníci štúdie nabrali sily. Predtým mali dve minúty na rozohriatie a potom tri minúty na odpočinok. Cvičenie teda trvalo celkom desať minút, ale len jedna minúta bola venovaná skutočne intenzívnemu a vyčerpávajúcemu cvičeniu.

Pri mierne zaťažujúcim cvičení šliapali účastníci štúdie na rotopede 45 minút vcelku a miernym tempom a mali rovnaký čas na rozohriatie a vydýchnutie ako tí, ktorí cvičili intenzívne. Po 12 týždňoch cvičenia boli výsledky medzi týmito dvoma skupinami pokusných osôb veľmi podobné, pokiaľ ide o inzulínovú rezistenciu, kardiorespiračné zdatnosť, glykemický index či vplyv na svaly a ďalšie parametre. Skupina pokusných osôb, ktorá cvičila intenzívne, šliapala na rotopede celkom šesť hodín, z ktorých bolo 36 minút vysoko náročných. Skupina, ktorá cvičila mierne, šliapala celkom 27 hodín.

„Na metabolickej úrovni predurčuje vysoko intenzívne cvičenie k oveľa vyššiemu EPOC efektu (spotrebe kalórií po cvičení), a to vysvetľuje väčšie kladné pôsobenie, ktoré môže byť týmto typom telesnej aktivity dosiahnuté,“ uviedol profesor na Parmskej univerzite Gianfranco Beltrami, prezident lekárskeho a antidopingového výboru IBAFV a expert na športové lekárstvo a kardiológiu. „Je však potrebné zdôrazniť, že cvičenie s veľmi vysokou intenzitou znamená aj väčšie nebezpečenstvo úrazu. Nie je teda pre všetkých, ale len pre tých, ktorí sú vo veľmi dobrej fyzickej kondícii,“ citoval ho taliansky denník Corriere della Sera.

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #chudnutie #kalórie #šport #kondícia #intenzita

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...