Znížite riziko kardiovaskulárnych chorôb
Len dvoma lyžičkami olivového oleja denne si výrazne znížite riziko srdcového infarktu, uvádza to štúdia FDA (Food and Drug Administration). Olivový olej je plný mononenasýtených tukov, podobne ako avokádo či orechy, ktoré pozitívne vplývajú najmä na cievy aj na hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi. Pri kúpe sa zamerajte na extra panenský olivový olej, ktorý je získaný z olív výlučne mechanickými prostriedkami, bez tepelnej úpravy.
Je prevenciou proti rakovine
Štúdie uvádzajú užívanie extra panenského olivového oleja za vhodnú prevenciu proti rakovine prsníka aj hrubého čreva. Mal by sa stať prirodzenou súčasťou vášho jedálnička, pridávajte ho napríklad do šalátov.
Pomáha pri chudnutí
Spomínané mastné kyseliny dokážu nielen chrániť srdce, ale zároveň aj pomáhajú pri odbúravaní tuku z problémových partií tela. Olivový olej navyše zasýti viac než iné oleje a potláča chute. Takže vlčí hlad vás prekvapí oveľa menej.
Podporuje trávenie
Pôsobí ako prírodný lubrikant v hrubom čreve, pomáha pri trávení. Je účinným bojovníkom pri gastritíde, ukľudní tráviaci systém. Ak máte takéto prblémy, odporúča sa malá lyžička oleja denne ráno na lačný žalúdok.