Čo hovoria vaše prsia?

Veľké, malé, ochabnuté - ženy sa častokrát sťažujú na svoje prsia a celkom spokojné s nimi nie sú zrejme nikdy. Najdôležitejšie ale je, aby boli zdravé. Pri akýchkoľvek pochybnostiach treba čo najrýchlejšie zájsť k lekárovi.

11.05.2016 17:00
prsia, samovyšetrenie, rakovina prsníka Foto:
Starajte sa o prsia.
debata

1. Ak prsia zrazu narastú: Príčinou môže byť celkový nárast hmotnosti, nové tabletky či stres. Ale takisto môže ísť o znak tehotenstva.

2. Prsia sa zmenšia: Ak ste na diéte, nie je to nič výnimočné, pretože strata hmotnosti sa týka aj pŕs. Dokonca, úbytok hmotnosti sa zväčša prejaví najskôr na prsiach.

3. Pokožka na prsiach je podráždená: Môže to byť spôsobené alergénmi, napríklad pri zmene telového mlieka či prášku na pranie. Sledujte, ako sa podráždenie vyvíja a keď nezmizne, vyhľadajte lekára.

4. Rôzne veľké prsia: To je celkom bežný jav, ženy nemajú prsia stopercentne identické. Vždy je jeden prsník väčší ako druhý, len ide o to, aký veľký tento rozdiel je.

5. Veľmi tmavé alebo svetlé bradavky: To sa len príroda zahrala. Nie je to nič nebezpečné.

6. Strie na prsiach: Vznikajú pri náhlom úbytku či náraste hmotnosti, zväčša sú spojené s tehotenstvom. Pomáhajú rôzne oleje či krémy určené na tento problém. Ale zázračne sa zbaviť strií nejde.

7. Veľmi malé alebo veľké bradavky: Opäť len hra prírody, nie je to nič nebezpečné. Menšie bradavky môžu spôsobiť isté problémy pri dojčení.

8. Chĺpky na prsiach: Ide skôr o estetický problém, zopár vyrastajúcich chĺpkov odstránite jednoducho pinzetou, pod viac chĺpkov sa podpisuje mužský hormón. Ide o kozmetický problém, s ktorým sa dnes dá veľmi jednoducho bojovať.

9. Uzlíky na prsiach: Je na mieste rýchlo navštíviť gynekológa. Nemusí ísť hneď o rakovinu, ale skorým vyšetrením pŕs predídete mnohým problémom. A istota je na nezaplatenie.

10. Na prsiach sa vytvorí „pomarančová“ koža, trápi vás svrbenie: Aj to je dôvod navštíviť lekára, môže ísť o vážnu diagnózu. Podobne s návštevou lekára neotáľajte pri krvácaní či výtoku z bradavky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prsia #tehotenstvo #strie #koza #diagnóza #hmotnosť #bradavky #výtok

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...