Šesť dôvodov, prečo sa oplatí smiať

Smiech je zdravý, smiať sa oplatí, pravdaže, keď sa to hodí. Už ste to počuli, čítali? Tak si to znovu pripomeňme. Čo je na tom smiechu také zdravé?

13.05.2016 15:00
láska, kamaráti, smiech, radosť Foto:
Kto sa často smeje, vyzerá mladšie aj šťastnejšie.
debata

Uvoľňuje pľúca

Pri záchvate smiechu tlačia brušné svaly vzduch z tela, rýchlosťou 100 km/h. Na to potrebujú naše pľúca tri až štyrikrát toľko kyslíka, ako v bežnej situácii. Výsledok: Naše svaly budú tip-top zásobené krvou a úplne uvoľnené.

Zmierňuje stres

Smiech uvoľňuje a tým pádom zmierňuje stres, ktorý nášmu telu v toľkých ohľadoch ubližuje. Znižuje tým pádom riziko vysokého krvného tlaku, rakoviny, srdcových ochorení, depresie, žalúdočných vredov, odbúrava strach, „lieči“ bolesti hlavy a ručí, že budeme lepšie spávať.

Posilňuje imunitný systém

Čím viac sa smejeme a zabávame, tým viac ochranných buniek naše telo produkuje. Tie opäť potláčajú zápaly, napádajú baktérie, vírusy a rakovinové bunky. Smiech teda možno považovať ako prevenciu chorôb, urýchľuje tiež hojenie.

Chráni zdravie

Smiech robí dobre aj nášmu srdcu. Posilňuje kardiovaskulárny systém, znižuje a stabilizuje krvný tlak. Rôzne štúdie ukázali, že smiech tiež chráni pred srdcovým infarktom.

Vďaka smiechu v kondícii

Počas záchvatu smiechu dýchame oveľa intenzívnejšie ako obvykle. Absorbujeme oveľa viac kyslíka, naše orgány budú lepšie zásobené krvou a toxíny sa ľahšie odstránia z tela. Kto sa často chichoce, necíti sa len čulejší, ale v skutočnosti je aj silnejší.

Obšťastňuje

Už po pár minútach smiechu sa cítime skutočne uvoľnene. Vysvetľuje sa to tým, že pri smiechu sa znižujú stresové hormóny adrenalín a kortizol. Zároveň mozog uvoľňuje endorfín, známy ako hormón šťastia. Niet divu, že ľudia, ktorí sa často smejú, vyzerajú uvoľnenejšie, zdravšie a mladšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #stres #kyslík #endorfín #pľúca #adrenalín #srdcový infarkt #záchvat smiechu

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...