Olovrant a desiata - nezdravšie, ako si myslíte!

Aj vy jedávate na olovrant alebo na desiatu niečo, o čom máte zafixovanú predstavu, že tým robíte svojmu telu len dobre? Pozor, pozor! Tu je pár príkladov, kedy to vôbec nie je pravda.

12.05.2016 13:00
sušené ovocie Foto:
Sušené ovocie častokrát obsahuje veľa, veľa cukru.
debata

Smoothies

Tieto ovocno-zeleninové šťavy nie sú až také zdravé, ako sa o nich traduje. Zvlášť nie tie produkty, ktoré možno kúpiť v supermarkete – lebo sú plné cukru, farbív a konzervačných látok. Ale ani so svojimi, čerstvo lisovanými koktejlmi to netreba preháňať. Naše telo totiž po vypití smoothies nemá silu rýchlo ho spracovať. Výsledkom je cukor obsiahnutý v ovocí – prechádza cez črevo do krvi, tým pádom hladina cukru v krvi rýchlo stúpne. Po zdravom nápoji na olovrant prichádza spravidla hlad. Lepšou alternatívou je ovocie jesť, trávime ho dlhšie.

Sušené ovocie

Ani sušené ovocie nemožno považovať za rovnocennú alternatívu čerstvého ovocia. Aj keď je obchodníkmi častokrát označované ako zdravá desiata, častokrát býva kalorickou bombou. Sto gramov sušeného manga obsahuje asi 300 kalórií, kým čerstvé mango len 60. Dôvodom pre značne vyššie množstvo kalórií je fruktóza. A navyše, do mnohých druhov sušeného ovocia, napríklad do banánových čipsov, je počas sušenia pridávaný cukor.

Chrumkavé müsli

Müsli ako zdravé raňajky pre úžasný štart do dňa? Rozhodne áno, ale nesmie to byť chrumkavé sladené müsli! Pretože okrem ovsených vločiek, ľanového semienka a podobných zdravých prísad, obsahuje chrumkavé müsli neuveriteľne veľa cukru. Pri sto gramoch počítajte so 440 kalóriami.

Cereálna tyčinka

Toto naoko nevinné čudo, plné zdravých semien a jadierok určite nie je zdravé. Dôvodom je, ako ináč, opäť cukor, ale tiež tuk a arómy.

Nízkotučný jogurt

Pri všetkých produktoch, ktoré dostali nálepku „bez tuku“, „light“ alebo „bez cukru“, buďte opatrní. Ani „light“ jogurt automaticky ešte neznamená, že je bez kalórií (ako sa domnievame). Častokrát je práve v týchto variantoch veľa, veľa (a ešte raz: veľa!) cukru, práve preto, aby sa tým nahradil chýbajúci tuk. Nutričné informácie sa vždy oplatí skontrolovať!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #hlad #müsli #cukor #sušené ovocie #smoothies #fruktóza #olovrant

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...