Tréning SOM: Pomocou cvičenia objavím, kto som

Nikdy ste nepočuli o športovej metóde SOM®? Tak práve teraz máte možnosť sa dozvedieť viac. SOMko (ako ho zvykneme familiárne nazývať my) sa cvičí pod dohľadom vyškoleného trénera a za posledné roky sa stalo naozaj obľúbeným skupinovým cvičením.

29.04.2016 15:00
debata

Najviac hodín SOM® ponúka, pochopiteľne, hlavné mesto, keďže v nom je asi najväčší počet trénerov tejto metódy. Mimobratislavskí priaznivci športu však nemusia smútiť, SOMko sa postupne rozširuje v rámci celého Slovenska a sieť trénerov neustále rastie.

VIDEO metódy SOM®

Pohyb ako životný štýl

Veľa ľudí dnes žije športom, sociálne siete nás zaplavujú motivačnými fotografiami. Niekedy si z toho množstva neviete vybrať vhodný typ cvičenia, ktorý by sadol práve vám. Trh ponúka toľko tréningov a programov, veľakrát s názvami športových aktivít, ktoré nikomu nič bližšie nehovoria.

Na internete kolujú blogy o cvičení a jednotlivých metódach, o správnom stravovaní a diétach. Je naozaj len na nás, ktoré cvičenie si vyberieme? Či zvíťazí stará známa klasika v posilňovni, alebo vysoko-intervalové tréningy, crossfity, boot campy, skupinové cvičenia podľa zamerania, joga, pilates, atď. Alebo sa prispôsobujeme viac tomu, čo momentálne letí? A tak z roka na rok meníme trénera, posilňovňu a možno aj naše zvyky. Čo v skutočnosti ovplyvňuje naše rozhodnutie, čomu sa chcem venovať? Trend, známi, médiá, známe osobnosti alebo my sami?

Dôvod a vytrvalosť

Počas roka sa potíme v posilňovni, nielen muži túžia mať vyrysované postavz. Čoraz viac žien cvičí v mužskej spoločnosti, chcú sa mužom vyrovnať a tak často prekonávajú aj vlastné limity. V januári sú fitká plné, pretože začiatkom roka cítime, že chceme urobiť pre seba a svoje telo viac. Okrem samotného cvičenia je dôležité aj to, aby sme mu porozumeli a našli si v ňom niečo pre seba. Preto je dobré si uvedomiť, čo v konkrétnom cvičení hľadám a aké výsledky chcem dosiahnuť.

Niekto potrebuje cvičiť len kvôli zábave a dobrému pocitu, naopak veľa ľudí sa snaží pravidelným cvičením dosiahnuť redukciu telesnej hmotnosti, zlepšiť si fyzickú kondíciu. A niekoho k športu privedú zdravotné problémy, sklamanie v súkromnom a pracovnom živote. Dôvodov môže byť veľa.

Ktoré cviky dominujú?

Určite sa pýtate, aké cviky dominujú pri SOMku. Tréning sa začína rytmickou rozcvičkou na zahriatie. Postupne už tréner volí tréning podľa jednotlivých svalových skupín. Nechýbajú cviky s malými činkami na ramená, tricepsy, bicepsy, chrbát a prsia. Čo by to bol tréning bez drepov a rôznych variácii squatov? A nesmieme zabudnúť na obľúbené výpady, tých je skutočne dosť. Pridajme k nim ešte cviky na podložke, kliky, zhyby, dosky, mnoho druhov brušákov a máme vyskladaný kvalitný tréning. A ako to už býva zvykom, záver patrí dobrému strečingu.

Filozofia SOM®: Sval – Obnova – Myseľ

Každá metóda cvičenia má svoje know-how, svoju filozofiu, podstatu, z ktorej vychádza. Výnimkou nie je ani SOM® metóda, ktorá sa rokmi vyvíjala do podoby, akú má dnes. Ide o športovú metódu, ktorá v sebe skrýva veľa možností a nezaoberá sa len cvičením ako takým, ale snaží sa ponúknuť klientovi aj čosi viac – sebapoznávanie.

Už samotný názov metódy prezrádza o čom skutočne je. V prvom rade je zameraná na každého klienta osobitne – pomocou metódy dokážem objaviť, kým naozaj SOM.

Cítiť svoje telo

Na každej hodine sa klient učí cítiť a vnímať svoje telo – často je to zdĺhavý proces. Tréner sa snaží postupne klienta priviesť k tomu, aby svoje telo skutočne cítil. Prevedenie cvikov v metóde SOM® vychádza z prirodzeného pohybu. Preto je dôležitá správna technika jednotlivých cvikov. Zároveň si šetríme kĺby, kolená, spevňujeme chrbát.

Rysujeme svaly a spaľujeme

Tréningy sú zamerané na spaľovanie – čiže redukciu váhy a takisto na rysovanie svalov. Tréner si pripraví tréning podľa toho, ktorej svalovej skupine sa chce venovať. Jednotlivé skupiny svalov strieda tak, aby nedochádzalo len k jednému typu tréningu, ale aby sa postupne striedali všetky svalové skupiny. Do tréningu je zahrnutý aj kardio tréning, pri ktorom klient spaľuje, zvyšuje sa mu tep a zvyčajne odchádza z hodiny celý mokrý.

SOMko môže cvičiť takmer každý bez rozdielu pohlavia a veku. Pokročilí si dokážu pri tréningu zvýšiť záťaž tak, aby spĺňala ich predstavy a výkon, ktorý chcú dosiahnuť. Na tréningu sa nepoužívajú veľké záťaže, klient cvičí s menšími váhami viacero opakovaní a sérií.

Posledné pravidlo

Pri SOMku platí správna technika, plynulosť, dýchanie. V tomto prípade nie je dôležitá kvantita. Metóda SOM® je postavená na kvalite – kvalita svalu je na prvom mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skupinové cvičenie #SOM

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...