Jarný beh je iný ako zimný. V čom?

Tiež patríte k bežcom, ktorí tomu v zime príliš nedali, alebo k začiatočníkom a nechcete niečo zanedbať? Tu sú naše tipy.

04.05.2016 11:00
Behanie - ráno - východ slnka - cesta - bežecké... Foto:
Behanie je zdraviu prospešné... Ale to už viete.
debata

Rozbehnite sa

Ak ste v zime beh zanedbávali alebo vôbec nepraktizovali, potrebuje vaše telo čas, kým sa „naštartuje“. Spočiatku iba kráčajte, na druhý deň pridajte, až potom sa rozbehnite. Pre vaše telo je to mimoriadne dôležité, touto opatrnosťou predídete aj svalovej horúčke.

Vyskúšajte niečo nové

Aby vás beh nezačal nudiť. Spomeňte si na trasy, ktorými ste sa v zime báli behať, pretože vonku bolo skoro tma a strach vám to jednoducho nedovolil. Teraz máte šancu a vďaka svetlu aj odvahu. Čím viac trás budete mať na výber, tým viac vás bude behanie baviť a elán vás tak skoro neopustí. Presne to chcete!

Opatrnosť nadovšetko

Rozdiel oproti zime je aj v tom, že na cestách je oveľa viac áut a nielen to, v parkoch či na hrádzi sa vyrojí podstatne viac korčuliarov a bicyklistov. Voľte trasy v lesoch, kde vás nebudú ohrozovať a vy budete môcť pekne-krásne, so slúchatkami na ušiach, čistiť si nielen hlavu, ale aj zhadzovať kilá po zime.

Dostatočne veľa pite

Čím je vonku teplejšie, tým viac potrebuje naše telo schladiť. Dbajte na príjem tekutín, pite dosť vody, prípadne izotonických nápojov.

Správne sa oblečte

A to je pri behu to najdôležitejšie! Pozor, nestačí si len overiť teplotu pre daný deň na internete, môže to pôsobiť mylne. Najvhodnejšie je overiť si počasie tým, že vynesiete kôš. Na vlastnej koži ucítite, ako sa to s počasím v skutočnosti má, či fúka nefúka silný vietor, ako sa vám bude behať. V každom prípade, vhodná je ľahká mikina, ktorú si možno opásať, ak by slnko predsa len príliš pražilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #beh #vietor #les #JAR #park #hrádza #trasa #svalová horúčka

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...