Chcete lesklé vlasy a pevné nechty? Potrebujete biotín!

Vďaka biotínu môžeme mať lesklé husté vlasy, pevné nechty a ešte aj pleť, ktorá bude žiariť.

03.05.2016 11:00
Zdravé a lesklé vlasy? Zabezpečiť ich má... Foto:
Zdravé a lesklé vlasy? Zabezpečí ich aj dostatok vitamínu B7.
debata

Biotín, vitamín B7 alebo aj vitamín H: Tento vitamín skupiny B komplex má veľa mien a zaujíma predovšetkým ženy. Vieme, načo je vlastne dobrý? Zhrňme si to.

Zdravé nechty, pleť a vlasy

Biotín je dôležitým stavebným prvkom pre naše telo. Pre zdravú kožu, vlasy a nechty priam povinný. Podieľa sa aj pri metabolizme tukov, bielkovín a sacharidov a svoju úlohu zohráva aj pri regulácii hladiny glukózy v krvi. Vzhľadom na pozitívny vplyv na pokožku a vlasy, je biotín populárnym doplnkom stravy, dostať ho nielen v lekárni, ale aj v drogérii. Nachádza sa však aj a predovšetkým v potravinách.

Kde ho nájsť

Ľudský organizmus ho sám nedokáže produkovať, avšak nedostatok biotínu je zriedkavý, pretože v strave sa ho nachádza naozaj požehnane. Obsahujú ho napríklad banány, jahody, špenát, pečeň, vajcia, ovsené vločky, orechy a tiež mliečne výrobky. Denná dávka pre dospelého človeka je od 30 do 60 mikrogramov – dosiahnuť túto hodnotu je hračka, spravidla ho preto netreba dopĺňať výživovými doplnkami. Pozor, biotín je vo vode rozpustný vitamín. To znamená, že keď to s umývaním zeleniny či ovocia preháňate (aj to sa dá), biotín sa stráca.

Ak predsa len chýba…

… telo to dá najavo napríklad týmito signálmi: vypadávanie vlasov, bledá pokožka, krehké a lámavé nechty, nechuť do jedla, prípadne depresia. Nedostatok biotínu môže mať vplyv aj na metabolizmus a trávenie, prejaviť sa to môže hnačkami, nevoľnosťami či vracaním. V takých prípadoch sa oplatí konzumovať viac potravín, v ktorých sa tento vitamín vyskytuje.

Komu hrozí nedostatok?

Fajčiarom a športovcom, ale tiež alkoholikom a osobám, ktoré konzumujú príliš veľa vaječných bielkov – napríklad kulturisti. Aj niektoré lieky môžu spôsobiť nedostatok biotínu, napríklad antibiotiká keď narušia črevnú flóru, biotín sa v tele prestane absorbovať a začne chýbať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #hnačka #depresia #črevná flóra #glukóza #biotín #vitamín B7

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...