Oplatí sa pri chudnutí počítať kalórie, alebo je to zbytočné?

Odpoveď na túto otázku vám môže raz a navždy zmeniť pohľad na diéty a umožní schudnúť konečne efektívne a na dlhú dobu.

24.04.2016 14:00
stres, chudnutie, diéta, priberanie Foto:
Nevýhodou počítania kalórií je životná neudržateľnosť.
debata

S váhou preč

Váženie potravy, prepočítavanie kalórií a neustále stráženie toho, koľko zjete a akú energiu prijmete. Nezmysel! Diéty sú obvykle založené na tom, že musíte prijať menej ako vydať. No a práve preto nefungujú. Zahoďte váhy aj tabuľky na prepočty. Bez nich sa vám bude chudnúť omnoho rýchlejšie.

Kalórie nie sú rovnocenné

Zamerať sa len na príjem a pálenie kalórií je cesta do pekla. Náš organizmus totiž rôzne potraviny aj rôzne metabolizuje, z čoho vyplýva, že z rýchlych sacharidov sa energia veľmi rýchlo viaže, ale napríklad energia z bielkovín sa vstrebáva dlhodobo a takmer sa neuloží do podkožia. Počítať iba kalórie je preto rovnaký nezmysel, akoby ste vyberali jedlo podľa farby obalu. Privedie to vašu výživu na scestie.

Počítanie je cesta k jojo efektu

Klamali by sme, ak by sme tvrdili, že počítaním kalórií neschudnete. Podarí sa to, no za cenu spomalenia metabolizmu a straty dôležitých živín. Preto len čo opustíte režim týrania svojho tela, aktivujú sa snahy vytvárať zásoby, aby ich bolo dosť, keď zasa príde šialený režim šetrenia. No a to je presne proces jojo efektu. A vlastne aj jediný výsledok, ku ktorému sa počítaním kalórií dopracujete.

Klamete seba, telo neoklamete

Zvolíte si menej zdravé a nevýživné jedlo len preto, že má menej kalórií. Dokonca uprednostníte zmrzlinu pred zemiakmi s pokojným svedomím, že ste dodržali kalorické hodnoty. Presne to je ale cesta k tomu, aby sa začali strácať aj svaly, cítite slabosť a telo nemá dostatok zdravej energie na fungovanie. Môžete sa tak oberať o dôležitá živiny, hoci kaloricky ostanete v správnych mantineloch.

Nepočítate s potrebami

Každý deň telo spáli rozdielne množstvo energie. To prakticky nemáte bežným spôsobom ako vyhodnotiť a preto ak počítate iba v rámci všeobecných tabuliek, môžete dospieť k vyčerpaniu až podvýžive, alebo naopak, chudnúť vôbec nemusíte. Preto je základom chudnutia rýchly metabolizmus a pálenie energie pohybom. Štíhle telá nemajú ženy vďaka kalorickým tabuľkám.

Počítanie je neudržateľné

Jedna z veľkých nevýhod počítania kalórií je jeho životná neudržateľnosť. Skôr či neskôr si dáte niečo, čo neviete prepočítať, odvážiť a hlavne telo nie je nastavené na celoživotné odopieranie si stravy. Takže už asi chápete, prečo žiadna diéta založená na počítaní kalórií nefunguje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #metabolizmus #váha #jojo efekt

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...