Škodlivé a pozitívne emócie! Ako na nás pôsobia?

Čerstvo zaľúbená, čerstvo rozídená, nahnevaná na šéfa či partnera. To, ako na tom sme, neovplyvňuje len našu náladu, ale aj telo a jeho funkcie.

02.05.2016 09:00
smiech, žena, úsmev, zuby Foto:
Smiech patrí k pozitívnym emóciám. Ale čo tie škodlivé??
debata

Emócie totiž vedú k chemickým reakciám v nás. Podľa čínskej medicíny je každý orgán prepojený s istým pocitom.

Láska inšpiruje ducha a robí nás šťastných

Jedná sa pravdepodobne o najsilnejšiu emóciu, aká existuje, a má tým pádom najpozitívnejšie účinky. Ak sme zamilovaní, naše telo vylučuje dopamínový koktejl, adrenalín, oxytocín. To stimuluje krvný obeh, zvyšuje energiu. V dlhodobom horizonte to vytvára hlboké uspokojenie, ktoré má veľmi pozitívny vplyv na celkový zdravotný stav.

Smiech posilňuje pľúca a imunitný systém

Smiech schuti dokáže rozhýbať až 80 svalov v našom tele, dýchanie a pulz sa zrýchlia. To všetko nás občas núti až zalapať po dychu a zhlboka sa nadýchnuť, čím sa pľúca poriadne prečistia. Priedušky sa otvoria a načerpajú do tela až štyrikrát viac kyslíka. To čistí krv a podporuje spaľovanie tukov.

Hnev a zlosť škodia pečeni

Pečeň detoxikuje a odbúrava alkohol. V istom zmysle je tiež zodpovedný za duševnú detoxikáciu. Hnev na partnera alebo šéfa, zlosť pri neférovom jednaní a podobne, môžu tento orgán oslabiť. Naznačovať to môže už nespavosť alebo zlé sny. Narušená pečeň si toho vypýta viac – môže viesť k bolestiam hlavy a žalúdka, či k vysokému krvnému tlaku.

Starosti dráždia žalúdok

Všetko, čo do seba vezmeme, prechádza žalúdkom. Nielen jedlo, ale aj potrava pre dušu. Ak je pre nás niečo ťažko „stráviteľné“, resp. nedokážeme to prijať alebo sa s tým vyrovnať, môže sa to odzrkadliť bolesťou žalúdka, zvlášť, ak starosti pretrvávajú. Žalúdku uľavíte ľahkou stravou a snažte sa problémy riešiť, nie sa nimi zožierať.

Príliš veľa stresu ubližuje mozgu

Pri prepracovaní alebo ohrození sme okamžite „obdarení“ stresom. Ak sa stresové hormóny neodbúrajú, oslabujú imunitný systém. Z dlhodobého hľadiska stres poškodzuje srdce, spôsobuje nesústredenosť a nervozitu. Nasledovať môže vyhorenie, ale aj srdcový infarkt. Stresové hormóny opäť znížime napríklad pohybom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #emócie #stres #Dopamín #hnev #smiech #čínska medicína #nálada

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...