Bozkávanie posilní imunitu aj pamäť. Dokáže tiež znížiť cholesterol!

Nielen potešenie prináša človeku bozkávanie. Podľa vedcov tiež posilňuje imunitný systém, aktivuje krvný obeh a vyrovnáva hladinu cholesterolu.

15.04.2016 16:55
bozk, láska, milovanie Foto:
Bozky sú zdraviu prospešné.
debata

Pri bozkávaní sa tiež údajne spáli 12 kalórií – platí to však len vtedy, ak je bozk správne vykonaný. Tvrdí to španielska rozhlasová stanica Cadena Ser, ktorá pri príležitosti stredajšieho Medzinárodného dňa bozku priniesla vedecké zdôvodnenie toho, prečo je bozkávanie dobré pre zdravie.

Pri bozkávaní, pri ktorom sa okrem iného aktivuje 36 tvárových svalov, dochádza k rade neurochemických reakcií. Aktivuje sa hipokampus, teda časť mozgu, ktorá hrá úlohu pri krátkodobom uchovávaní informácií. Takže bozkávaním si zlepšujeme pamäť.

Bozk uvoľňuje neuroprenášače, napríklad dopamín, ktorý spôsobuje, že máme príjemné pocity. Ďalej sa do krvného obehu dostáva oxytocín, takzvaný hormón lásky, ktorý upevňuje náš vzťah s daným človekom, či testosterón, ktorý zvyšuje sexuálny apetít. Pri bozku sa uvoľňuje aj serotonín, ktorého nedostatok vyvoláva zmeny nálad, depresiu či poruchy spánku a podráždenosť.

Niektoré štúdie ukázali, že bozkávanie je dôležitejšie pre ženy než pre mužov. Vedci to vysvetľujú tým, že ženy majú viac nervových zakončení a sú schopné uvoľňovať viac oxytocínu a dopamínu.

Odporcovia bozkávania argumentujú tým, že pri desaťsekundovom bozku si pár vymení v priemere 80 miliónov baktérií. Väčšinou ide ale o druhy baktérií, ktoré tvoria bežnú súčasť ústnej flóry.

Medzinárodný deň bozku sa podľa niektorých oslavuje 13. apríla, iní si ho pripomínajú 6. júla a niektorí 20. júna. Vzhľadom k priaznivým účinkom bozkávania by sa ale mohol oslavovať každý deň.

debata chyba
Viac na túto tému: #bozk #zdravie #pamäť #cholesterol

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...