Garcínia kambodžská sľubuje úbytok hmotnosti. Naozaj?

Kapsule garcínie kambodžskej (zelené kávové zrná) sú trendom pre tých, čo chcú schudnúť rýchlo, jednoducho a bezbolestne. To, čo sľubujú jej výrobcovia, vyráža dych: Úbytok hmotnosti - osem kilogramov za mesiac!

21.04.2016 15:00
štíhle telo, chudnutie, schudnúť Foto:
Po čom najviac túžite? Je to štíhle telo!
debata

Čo sľubuje výrobca

Podľa webstránky producenta garcínie kambodžskej, „Slimsona“, majú kapsule viesť k chudnutiu zlepšením metabolizmu (ktorý je všeobecne označovaný za hlavný dôvod pre zvýšenie telesnej hmotnosti) a uvoľnením mastných kyselín z tuku uloženého v tele. Ďalej uvádzajú, že antioxidanty kyseliny chlorogénovej znížia hladinu cukru v krvi, čo povedie k narušeniu tukových rezerv v tele. A to nie je všetko. Kávové zrná majú údajné aj anti-agingový efekt a dokážu zmierniť aj celulitídu.

Toto vravia vedci

Štúdia, ktorá sa konala v roku 2012 a jej autorom bol Joe Vinson z univerzity Sranton v Pensylvánii, priniesla takýto výsledok: Zelené kávové zrná môžu spôsobiť rýchly úbytok na váhe. Účastníci štúdie naozaj schudli v priemere až o osem kilogramov a ich BMI sa znížilo až o tri body. Štúdiu však nemožno považovať za reprezentatívnu, lebo bolo do nej zapojených len 16 osôb.

Treba dlhšie testovať

Článok na webovskej stránke americkej národnej knižnice pre medicínu štátneho zdravotného ústavu tiež došiel k záveru, že účinok garcínie kambodžskej je nízky a testovanie musí byť dlhšie kontrolované a testované, aby sa účinok lieku skutočne potvrdil. Na trhu sa zas a znova objavujú pilulky na chudnutie, s tým, že spočiatku sa to vyvíja sľubne, no zakaždým sa končí neúspechom.

Smiešne texty

Čo je garcínie kambodžskej často vytýkané? Že veľa webovských stránok, ktoré ju odporúčajú, hýria gramatickými a štylistickými chybami, čo tiež znižuje jej dôveryhodnosť, pretože texty sú do istej miery tým pádom smiešne. Suma sumárum, asi bude vyvážená pravidelná strava skombinovaná s pohybom naozaj jediným „liekom“, ktorý si môžeme sami predpísať, keď túžime schudnúť. Bez jojo efektu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #celulitída #jojo efekt #úbytok hmotnosti #garcínia kambodžská

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...