Salep – zdravý a orientálny energetický nápoj

Energetické nápoje nepatria do kategórie zdraviu prospešných. Vedia zvýšiť výkonnosť, no pre organizmus znamenajú skôr pohromu ako pomoc.

13.04.2016 17:00
črevá, bolesť, brucho, žalúdok Foto:
Salep sa používa ako dobrý liek pri chronických hnačkách a žlčníkových záchvatoch.
debata

To určite neplatí o salepe, energetickom nápoji s príchuťou orientu a významnými zdravotnými aj afrodiziakálnymi bonusmi.

Od sultánov až do čajovní

Dnes sa salep nachádza v ponuke rôznych čajovní, no dá sa kúpiť aj práškový na domáce použitie. Pôvodom je salep z Perzie, kde patril k obľúbenému nápoju sultánov kvôli jemnej chuti, zdravotným účinkom a výraznému vplyvu na zvyšovanie libida aj potencie. Pripravuje sa zo sušených hľúz koreňov vybraných druhov orchideí. Samotný názov orchis v preklade znamená semenníky a veľa o salepe naznačuje.

Sexuálna energia v šálke

Salep sa pripravuje s mliekom, má konzistenciu na hranici pudingu a krupicovej kaše. Môže sa ochutiť kardamónom, škoricou, kakaom a je skvelý k romantickej večery. Jeho účinky v podobe nárastu sexuálnej túžby u žien a výkonnosti u mužov si nevedeli vynachváliť už za čias Osmanskej ríše a svoju silu si zachoval dodnes. Pije sa jemne teplý a nahráva výnimočným chvíľkam aj svojou exotickou vôňou.

Dobíja baterky

Nie je to len o sexualite, ale aj o životnej energii. Šálka salepu na raňajky plne nahradí kávu a ak si ho doprajete aj počas dňa, budete sa cítiť nielen nabudená, ale zároveň pokojná, plná sily a salep aj zasýti. Je preto skvelý aj ako plnohodnotná náhrada desiaty. Nemá vedľajšie účinky a nepocítite po ňom nervozitu, či tras ako po silnej káve. Energia príde do tela postupne a výkon v práci, či pri športe badateľne stúpne.

Liek na trávenie

Orientálne destinácie sú pre nás často aj zdrojom nepríjemných tráviacich ťažkostí. Preto ak budete tento rok tráviť dovolenku pri mori v exotických krajinách, určite si doprajte salep. V Turecku sa dodnes hojne používa ako veľmi dobrý liek, ktorý pomáha pri chronických hnačkách a žlčníkových záchvatoch.

Skvelý pri ťažkostiach s dýchaním

Ak pociťujete problémy pri dýchaní, začínajúci zápal priedušiek prípadne známky nachladnutia, šálka salepu vám spraví lepšie ako horúce nápoje z lekárne. Salep je veľmi výživný a vie rekonvalescenta postaviť na nohy ešte efektívnejšie ako preslávený hovädzí vývar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #trávenie #vitalita #energetické nápoje #salep

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...