Ajurvédske tipy na dobrý spánok

Veda o živote a dlhovekosti považuje spánok za jednu z najdôležitejších činností v našom živote. Teda ak hovoríme o vplyve na naše zdravie, výkonnosť a spokojný život.

12.04.2016 17:00
spánok, relax, oddych Foto:
Podľa ajurvédy nie je vhodné spať na bruchu.
debata

Problémy so spánkom sa veľmi rýchlo prejavia aj v bdelosti. Neignorujte a riešte ich okamžite. Staré indické učenie vám bude nápomocné.

Uberajte svetlo

Neznamená to, že potrebujete do izieb nainštalovať stmievače. Stačí dať organizmu signál, že sa zvečerieva. Aspoň dve hodiny pred spánkom je dobré nepozerať televízor, nehľadieť do mobilu, vyhnúť sa ostrým zdrojom svetla a radšej si dopriať romantiku pri sviečkach, alebo intímnom osvetlení.

Posledné jedlo

Malo by byť minimálne tri hodiny pred spaním. Ak sa poriadne nafutrujete, zaspíte tiež, ale kvalita spánku bude nízka. Plus prichádzajú nočné mory a časom problémy s trávením a žalúdočnou kyselinou.

Spravte si večernú rutinu

Kúpeľ, upokojujúce cvičenie, meditácia, obľúbené piesne. Rituály majú veľký vplyv na organizmus. Sú preň príkazmi, podľa ktorých začne fungovať aj na podvedomej úrovni. Opakovanie pravidelných činností pred spánkom vás mimovoľne privádza k zaspávaniu.

Dychové cvičenia

Nadýchnite sa nosom a vydýchnite ústami. Dýchajte hlboko, do bránice a snažte sa s dychom cez ústa vypustiť všetok stres. Znie to ako šarlatánstvo, no skutočne to funguje.

Choďte do postele o desiatej

Ajurvéda vychádza z učenia, že nie je jedno, kedy si odspíte svojich osem hodín. Celý svet funguje na istých biorytmoch a v energetických vlneniach. Pre spánok človeka je najzdravšie, ak potiahne od desiatej večer do šiestej rána. V tomto intervale načerpáte najviac energie a spíte najzdravšie.

Správna poloha

Kvôli dýchaniu nie je vhodné spať na bruchu. Najlepšie je ležať na pravej strane. Má sa tým aktivovať chladenie tela a využiť mesačná energia. Ak chcete účinok ešte viac zosilniť, nespite s hlavou obrátenou na sever. Rozrušuje to spánok.

Mia - nový ženský magazín denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #spánok #relax #biorytmus #ajurvéda #spánkový režim

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....