O pozitívach citróna diskutovať netreba, ale je skutočne pitie citrónovej vody nalačno tak zdravé, alebo ide len o populárny prvok?
Pozitíva citróna
Citrón je zdravý, je plný vitamínu C a v pohári spraví vášmu telu určite lepšie ako len čistá voda. Podporuje energiu, telo nabudí, dodá mu 187% odporúčanej dennej dávky vitamínu C, horčík, vápnik, fosfor aj vitamíny A a E. Je vhodným nápojom, no čo sa týka zázračných vlastností, na mieste je aj istá skepsa. Aj tu platí, že rozumná je zlatá stredná cesta a nič netreba preháňať.
Niekedy môžete citrón vynechať
Paradoxom je, že ľudia, ktorí začínajú pociťovať prvé príznaky nachladnutia, začnú siahať po citrónovej vode ešte intenzívnejšie. Pozor, práve to je obdobie, kedy sa miesto nej hodí radšej bylinný čaj. Citrónová voda totiž naše vnútorné prostredie ochladzuje. To znamená, že choroba sa potláča, ale neodstraňuje.
Vyrovnávanie pH fungovať nemusí
O citrónovej vode sa hovorí ako o všelieku, ktorý nám ráno už nastaví správne pH vnútorného prostredia. Dr. Mike Roussell však nie je presvedčený o tejto zaručenej pravde. Niečo také ako prekyslenie organizmu je totiž stále dosť neprebádaný pojem, ktorý sa často zneužíva na marketing. Telo si prirodzene reguluje svoje pH bez toho, či si citrón dáte, alebo nie. U citlivých ľudí môže dokonca vyvolať bolesť žalúdka, či pálenie záhy. Ak také niečo spozorujete, rozhodne s pitím citrónovej vody nalačno nepokračujete. Sú aj iné spôsoby, ako sa ráno zdravo naštartovať.
Pravda o detoxikácii
Citrón má detoxikačné účinky, no nie je to detoxikačný majster. Obsahuje látku D-limonen, ktorá zohráva významnú rolu pri aktivácii enzýmov v pečeni, zodpovedných za likvidáciu toxického materiálu v našom tele. Jediným „problémom“ je, že obsah tejto látky sa nachádza viac v citrónovej kôre ako v dužine, odkiaľ ju treba chemicky extrahovať. Dužina z jedného citróna má približne 100 miligramov D-limonenu, pričom zaujímavé účinky sa dostavujú až po konzumácii päťkrát vyššej dávky.
Pozor na zuby
Ranná dávka citrónovej vody nepoteší ani tých, čo si potrpia na bezchybnom chrupe. Kyselina citrónová totiž patrí k zložkám, ktoré si príliš nerozumejú so zubnou sklovinou. Oslabuje jej štruktúru. Preto ak si k raňajkám dáte následne čierny, alebo zelený čaj, pri dlhodobej kombinácii týchto zložiek môžu vaše zuby chytiť nie celkom žiarivý odtieň.