Čo sa stane, keď vypijeme 3 litre vody denne?

Poriadna výzva! Na to, aby sme to denne dodržali, by sme si už mohli radšej zobrať dovolenku. Sú ľudia, ktorí majú problém vypiť dva litre... Čítajte, čo sa zmení.

15.04.2016 13:00
pitie, voda, pitný režim, smäd Foto:
... ale pite radšej pomaly.
debata (2)

Redaktorka z rakúskeho dámskeho časopisu, bola veľmi zvedavá, a tak to vyskúšala. „Trúfam si povedať, že príliš málo pijete. A pritom je úžasné, čo všetko sa v našom tele zmení, keď to zmeníme. Počas mojej "Water-Challenge“, ktorá trvala 4 týždne, som spozorovala úžasné výsledky," napísala redaktorka, ktorá doteraz patrila k ľuďom, ktorí sa museli prinútiť vypiť pohár vody a neustále na to zabúdali. Ak vypila liter, bola šťastná. Smäd cíti len po cvičení, inak jej telo o smäde nevysiela žiadne správy. Alebo len vtedy, keď je už neskoro a ozvú sa bolesti hlavy.

Pre správne funkcie v tele je však tekutina potrebná a preto bola redaktorka viac než zvedavá, čo nastane, keď začne piť viac ako obvykle. Pri tejto výzve mala množstvo doteraz vypitých tekutín zvýšiť o neuveriteľné dva litre. Na záchod počas dňa zavítala 7–8-krát denne, čo môže byť problém, keď je človek na cestách alebo má v práci poriadne rušný deň. Ale výhody, ktoré sa po krátkej doby odzrkadlili, stáli za to:

Bolesti hlavy

Redaktorku trápili aspoň raz za týždeň – dôvodom bola iste dehydratácia. Po tomto pokuse ich už vôbec nemala. Úžasné!

Vlčí hlad

Častokrát ich zamieňame. Myslíme si, že sme hladní a my sme pritom smädní. Tým, že redaktorka viac pila, menej jedla a počas štyroch týždňov stratila 1,5 kg. „Na isté množstvo tekutiny som si zvykla a keď som sa nenapila, bola som smädná. To, že musím piť, som si nemusela pripomínať, moje telo mi to odrazu signalizovalo.“

Toto sú len krátkodobé zmeny, ktoré nemôžeme prehliadnuť. Piť veľa a často je pre naše telo veľmi dôležité. Ak totiž pijeme málo, náš imunitný systém nemôže optimálne pracovať a sme náchylnejší na choroby. Trpí naše trávenie, koledujeme si o zápchu, obličkové kamene či infekcie močového mechúra. Z dlhodobého hľadiska sa príjmom tekutín chránime pred rakovinou.

Tipy:

Množstvo vody by sme mali rozložiť na celý deň. Vypiť liter vody naraz sa neodporúča, naše telo môže prijať 200 ml s 15-minútovým rozdielom.

Pite pomaly.

Najvhodnejšia je voda z vodovodu, prípadne minerálka bez bubliniek alebo nesladený bylinkový čaj.

Informácia o tom, koľko máme počas dňa vypiť, sa odvíja od našej telesnej váhy – aspoň 30–40 ml na kilogram. Príklad: 70-kilový človek by mal denne vypiť 2,1 – 2,8 litra vody.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #dehydratácia #imunitný systém #bolesť hlavy #vlčí hlad #tekutina

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....