Cícer: Na líniu, krásu aj zdravie s dokonalou chuťou!

Patrí k strukovinám, ktorých na našich tanieroch nie je nikdy dosť. Je bezlepkový a naozaj pre všetkých.

05.04.2016 17:00
strukoviny, šošovica, bielkoviny Foto:
Konzumácia cíceru znižuje hladinu zlého cholesterolu.
debata

Prináša však niekoľko benefitov, ktoré potešia najmä nežné pohlavie.

Bez problémov s plynatosťou

O potrebe jesť viac strukovín hovorí každý lekár. Najväčším problémom však je, že spôsobujú plynatosť a preto sa ich zriekame hlavne v období, keď musíme vyjsť do spoločnosti. Čo je v podstate každý deň. Práve tu cícer vyťahuje svoje tromfy. Má všetky vlastnosti strukovín, ale nespôsobuje plynatosť vyššiu ako hovädzí vývar.

Nabitý na prasknutie

Cícer má nielen lahodnú chuť a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov, jeho prednosťou je aj obsah vitamínov A, C, E, B2, B6, B9 a dokonca aj B12, ktorý väčšine rastlinných potravín chýba, no cícer vám ho dodá.

Vynikajúci pomocník pri zhadzovaní

Obsahuje relatívne vysoký obsah bielkovín, ale jeho pridaná hodnota je, že zasýti na dlhé hodiny. Preto je veľmi vhodný pri diétach, počas ktorých cítite stále hlad. Vysoký obsah vlákniny a aktivačný potenciál pre trávenie pomáha skvalitniť vyprázdňovanie a zlepšiť peristaltiku čriev, ktorá musí pri boji za štíhlu postavu fungovať skutočne ako hodinky.

Pomáha proti osteoporóze

Aby sme nezabudli, cícer si treba zaradiť do jedálnička aj v prípade, že sa obávate osteoporózy. Obsahuje vysoké množstvo vápnika, ktorý kosti potrebujú na to, aby držali pokope. Pomáha aj draslík a železo.

Dobrý na srdce

Konzumácia cíceru znižuje hladinu zlého cholesterolu a znižuje aj krvný tlak. V tejto účinnej kombinácii je silným odporcom srdcovo – cievnych ochorení. Preto ak nechcete po päťdesiatke navštevovať ambulanciu kardiológa, cícer je váš spojenec v prevencii.

Aj pre tehotné

V tehotenstve je to so stravovaním a mnohými plodinami riskantné. Cíceru sa však nemusíte vôbec obávať. Patrí k potravinám, ktoré sa počas gravidity nezakazujú, práve naopak. Cícer obsahuje kyselinu listovú v prirodzenej forme a preto je pre tehotné dokonca žiaduci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #osteoporóza #strukoviny #nadúvanie #plynatosť #cícer

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...