Horká chuť, dobrá chuť. Pre trávenie dôležitá

Obľubu v horkých potravinách či nápojoch má malé percento ľudí. Žiaľ, pretože horké látky sú pre trávenie mimoriadne dôležité.

, 05.04.2016 09:00
čakanka Foto:
Čakanka, grapefruit a mnoho ďalších. Vráťme horkosť do našich jedálničkov.

Preferujeme sladkú chuť, nasleduje slaná a radšej ako po horkom, siahame po kyslom. Pozor, horká chuť je dôležitá, nemali by sme na ňu zabúdať! Vráťme ju späť do svojho jedálnička, oplatí sa to. „Horké látky stimulujú celý tráviaci proces a ovplyvňujú tiež všetky ostatné telesné funkcie. Životne dôležité živiny a vitálne látky môžeme prijať len vtedy, keď náš tráviaci systém pracuje optimálne,“ tvrdí fytoterapeutka Isabell Goyn. Odporučila tiež potraviny a bylinky, ktoré sú na horké látky obzvlášť bohaté.

„Len keď trávenie optimálne funguje, môžu sa vylučovať toxíny a metabolický odpad z tela. Je to alfa a omega pre ochranu pred alergiami alebo autoimunitnými ochoreniami,“ dodala Isabell Goyn. Ak problémy s trávením po konzumácii odporúčaných potravín pretrvávajú, treba ich konzultovať s odborníkmi.

Koreň angeliky

Extrakt z koreňa účinkuje už v ústach. Chuťové poháriky na jazyku sú povzbudené horkou chuťou, čo stimuluje produkciu a sekréciu žalúdočných štiav.

Koreň horca

Extrakt z koreňa pomáha pri strate chuti do jedla, tiež má pozitívny vplyv na tenké črevo. Okrem toho stimuluje produkciu tráviacich štiav a podporuje tvorbu žlče.

Chmeľ

Vraví sa, že bojuje proti nespavosti. Nemožno si však nevšimnúť, že má tiež pozitívny vplyv na naše trávenie. Dôležité horké látky sú obsiahnuté v živici chmeľových hlávok a vďaka nim metabolizmus správne funguje.

Čakanka

Platí pre oba druhy. Listy, ktoré majú na metabolizmus stimulačné účinky, obsahujú horkú látku intybín, ktorý dodá šalátu správnu ostrú príchuť. Pri príprave šalátu treba spolu s čakankovými lístkami zmiešať dokopy aj iné, menej horké sorty listov. Chutný dresing s medom chuť šalátu zjemní.

Grapefruit

Obsahuje bioflavonoidy. Tie eliminujú rast baktérií, posilňujú kardiovaskulárny systém, znižujú krvný tlak. Horká chuť tohto exotického ovocia podporuje tráviaci systém. Najideálnejšie je siahnúť po grapefruite v ranných, prípadne dopoludňajších hodinách. Posilníme telo.

Artičoky

Cynarín obsiahnutý v artičokových listoch má ochranný účinok na pečeň. Artičokový extrakt pôsobí povzbudzujúco pri syndróme dráždivého žalúdka a znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #trávenie #cholesterol #grapefruit #toxíny #čakanka #horká chuť