Templárska diéta? Zaručila dlhovekosť kedysi, môže aj dnes!

V stredoveku bola úmrtnosť bežného obyvateľstva posunutá na hranicu výrazne nižšieho veku. Výnimkou boli však príslušníci vojensko-rytierskeho rádu známeho ako templári. Žili dvakrát dlhšie ako ich súčasníci.

04.04.2016 15:00
ovocie, zelenina, zdravé jedlo, diéta, chudnutie Foto:
Zdravá strava na spôsob stredomorskej diéty fungovala už u templárov.
debata

Štvorica talianskych vedcov skúmala, čo bolo dôvodom ich dlhého života a prišli na nie práve originálny výsledok. Žiaden zázračný prášok či živá voda, ale strava. Hygienické a stravovacie predpisy im stanovil Bernard de Fontaine a zneli nasledovne – málo mäsa a veľa zeleniny, tiež rýb, syra, olivového oleja a čerstvého ovocia. Ide vlastne o modernú diétu, ktorá bola akousi predchodkyňou stredomorskej stravy, píše taliansky denník La Repubblica.

Templári žili o 40 rokov dlhšie, než bol priemerný vek ich súčasníkov. To, čo bolo jedným z tajomstiev templárov, teraz zrejme odhalil výskum, pri ktorom vedci bádali v starých dokumentoch a zisťovali spôsob ich stravovania, to, akú pozornosť venovali hygiene pri stole, ale aj kvalite a rôznorodosti pokrmov, ktoré zahŕňali málo mäsa a veľa zeleniny , čerstvého ovocia a rýb.

„Táto diéta umožnila templárom, príslušníkom jedného z najznámejších rytierskych náboženských rádov kresťanstva, aby sa v mnohých prípadoch dožívali vyše sedemdesiatich rokov. Vysvetlenie možno hľadať v pozitívnych účinkoch, ktoré mala táto strava na črevnú mikroflóru. Táto strava bola oveľa zdravšia než to, čo sa v stredoveku jedlo. Bol to prírodný zdroj probiotík, ktoré majú pozitívny a ochranné účinky na črevnú mikroflóru,“ vysvetľuje Francesco Franceschi z rímskej polikliniky Gemelli a spolu s kolegami Robertom Bernabeim, Giovannim Gasbarrinim a Peterom Malfertheinerem autor výskumu nazvaného Diéta templárov: ich tajomstvo dlhovekosti?

Vedci skúmali dobové dokumenty a preukázali, že práve strava týmto mníchom a zároveň vojakom pomáhala žiť oveľa dlhšie, než bol vtedajší priemerný vek, ktorý sa pohyboval medzi dvadsaťpäť a štyridsiatimi rokmi. V stredoveku bola podľa štúdie strava bohatá na tuky a kalórie, bohatší ľudia jedli veľa mäsa a najrozšírenejšou chorobou vtedy bola dna, obezita, cukrovka a vysoká úroveň cholesterolu a triglyceridov.

„Strava templárov, ktorá bola veľmi moderná, akási predchodkyňa stredomorskej diéty, bola zbraňou proti všetkým týmto chorobám,“ tvrdí Franceschi. „Templári jedli mäso len dvakrát týždenne, trikrát týždenne mali zeleninu ako hlavný chod, často konzumovali ryby a pili vodu s pomarančovou šťavou. Do vína, ktoré napokon pili veľmi striedmo, zase pridávali dužinu z aloe, ktorá má antiseptické a fungicídne účinky, veľmi dôležité v krajinách s horúcim púštnym podnebím,“ dodáva.

Templárski rytieri tiež dodržiavali základné hygienické pravidlá, ktoré umožňovali vyhnúť sa šíreniu infekcií: pred jedlom si museli umývať ruky, stôl musel byť vždy uprataný a obrusy museli byť vždy čisté. Templári mali zakázaný lov, ale venovali sa chovu rýb, ktoré konzumovali hojne spolu so syrmi, čerstvým ovocím a olivovým olejom.

„Templári považovali morské plody za vynikajúcu náhradu mäsa a tak získavali omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Súdime, že stravovacie návyky môžu byť vysvetlením mimoriadnej dlhovekosti templárov,“ uzatvárajú autori štúdie.

A čo z toho vyplýva pre súčasníkov, ktorí sa dožívajú už sedemdesiatky celkom bežne? Možno nejde o záruku dlhovekosti, ale treba si uvedomiť, že dnes je zdravotná starostlivosť na takej úrovni, že dokáže udržiavať pri živote aj ľudí s nezdravým životným štýlom do pomerne vysokého veku – ten zdravší a telu prospešnejší spôsob, akým sa riadili aj spomenutí templári, je však cestou k zdravému a vyváženému životu. A určite ešte nejakému rôčiku navyše.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #strava #výskum #zivot #dlhovekosť #templár

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....