Vajíčka. Hrozba, alebo žriedlo krásy a zdravia?

Vajíčka vedia rozhádať odborníkov na zdravú výživu do krvi. Niektorí ich ospevujú, iní o nich hovoria s odporom ako o jede na potkany.

03.04.2016 17:00
vajcia, Veľká noc Foto:
Vajcia sú nenahraditeľné vo výžive aj v kozmetike.
debata

Ukazuje sa však, že extrémy v stravovaní prinášajú viac negatívnych aspektov ako pozitív. Nájsť zlatú strednú cestu sa preto zdá ak najrozumnejšia alternatíva aj pri konzumovaní vajíčok.

Multivitamín v škrupinke

Jednoznačný názor na konzumáciu vajec sa asi neustáli ani medzi výživovými poradcami. Jedno je však isté. Slepačie vajce obsahuje približne 6 až 8 g bielkovín a až 14 dôležitých živín, medzi ktoré patria napríklad vitamíny A, D, B12, E a stopové prvky, ako je železo, zinok, selén. Áno, práve toto zloženie z neho robí výživového aj vitamínového favorita. Je nezmysel oddeľovať žĺtok od bielka, pretože tým prichádzate o mnoho živín, napríklad o polovicu bielkovín, či omega-3-mastných kyselín vo forme dokosahexaenovej kyseliny.

Ako je to s tým cholesterolom?

Mýtus o vysokom cholesterole vajec panuje odvtedy, čo sa nerozlišovalo medzi zlým a dobrým cholesterolom. Pokusy na viac ako 100-tisíc ľuďoch však preukázali, že primeraná konzumácia vajec nemá absolútne žiadny negatívny dopad na srdcovo-cievne ochorenia. Dokonca cholesterol z vajec nezvyšuje úroveň cholesterolu v organizme v takej miere, ako sa predpokladalo.

Koľko vajec je zdravých?

U zdravých ľudí sú 3 – 4 vajíčka týždenne vhodným doplnkom stravy bez obáv o zdravie. American Heart Association dokonca pripustila, že ani jedno vajce denne nie je problémom. No pozor! Do súčtu treba zahrnúť aj vajíčka, ktoré konzumujeme v cestovinách, koláčoch, pekárenských výrobkoch a iných jedlách.

Účinné aj na pleť

Správy, ktoré potešia každú ženu sú, že vajíčko účinkuje pozitívne na náš organizmu nielen zo žalúdka. Vajíčka patrili ku kozmetickým zázrakom našich starých materí, ktoré nemali žiadne výživné masky ani mejkapy. Napríklad čistý bielok je skvelý na hĺbkové vyčistenie. Ak chcete čistiacu masku, spojte bielok, med, trochu citróna a uhorku. Hovorí sa, že na krásnu pleť stačí iba jedno vajce, trocha olivového oleja a nechať pôsobiť pätnásť minút. Najvýživnejšia pleťová maska za pár centov.

Skvelé aj na vlasy

Vajíčko sa hodí do masiek na vlasy a jeho výhoda je, že ho môžete kombinovať s olejmi, žihľavovými extraktmi, nechať pôsobiť a ľahko sa zmýva. Pozor! Platí jedno dôležité pravidlo. Z vlasov vajíčkovú masku nikdy nezmývame horúcou vodou. To by mohlo spôsobiť zrážanie a medzi vlasmi by sa vám tvorila „praženica“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #zdravá výživa #vitamíny #cholesterol #vajcia #pleťová maska

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...