Nové koreniny s účinkom superjedál

Korenie nemusí byť len čierne a biele. Čoraz viac sa na prášok melú dobroty, ktoré dodajú jedlu zaujímavú chuť a pritom si zachovávajú unikátne vlastnosti.

24.03.2016 17:00
čokoláda, kakao Foto:
Kakao pôsobí protizápalovo a obsahuje silné antioxidanty.
debata

Sušenie a drvenie totiž už od počiatkov civilizácie dokáže uchovať prospešné látky v neporušenom sta­ve.

Prášková výživa nie je SCI-FI

Znie to ako strava pre astronautov, či produkt chemického realizmu, ale v praxi je to prírodnou inšpirovaný systém uchovávania výživy. Odborníčka na stravovanie Tamara Düker Freuman tvrdí, že pokojne môžeme zvýšiť objem sušených a práškových pokrmov v našej strave. Reč nie je o dehydrovaných polievkach, ale kvalitných koreninách, ktoré sú pridávané po štipkách a aj tak vedia zlepšiť metabolizmus, sexuálny život, zdravie a chuť vášho pokrmu.

Maca

Ide o peruánsky koreň, ktorý je oddávna súčasťou juhoamerickej medicíny aj kuchyne. Vedci prišli na to, že pol lyžičky denne v sušenej forme počas troch mesiacov stiahol ľuďom depresie a prinavrátil stratenú sexuálnu túžbu aj výkonnosť. Áno, je to afrodiziakum, ale okrem iného podporuje rast svalov, ich regeneráciu a je skvelý na kosti. Netreba to však preháňať, môže zvyšovať tlak.

Kakao

Patrí k symbolom nášho detstva, no kakao sa neoplatí opustiť ani v dospelosti. Kakaový prášok je fajn v káve, v zákuskoch, alebo si len tak niekedy poprášiť vločky s mliekom, pridať ho do jogurtu. Je skvelým zdrojom vlákniny, horčíka a minerálov zlepšujúcich náladu. Pôsobí protizápalovo a obsahuje silné antioxidanty flavonoidy. O účinkoch kakaa by sa dalo napísať omnoho viac, ale stačí vedieť, že je zdravé a pol lyžičky denne sa vôbec neodrazí na váhe. Iba na zdraví.

Peľ

Unikátny dar prírody, ktorý môžeme používať ako korenie. Venujeme mu málo pozornosti, no včelí peľ je skutočne extrémne prospešný pre naše zdravie. Má mnoho bielkovín, dodáva jedlám, či šalátom ľahko kvetinovú chuť a dobyje energiu viac ako káva. Obsahuje vitamíny skupiny B a leucín, ktorý zapáli váš metabolizmus a telo sa nastaví na program chudnutia. Jeho obľuba však klesá napriek účinkom. Je nebezpečný pre alergikov a so zvyšujúcim sa počtom ľudí trpiacich na toto ochorenie sa včelí peľ dostáva do úzadia. Ak ale nemáte alergiu, určite by nemal chýbať doma v kuchyni.

Acai

Účinky jeho plodov poznáme, v práškovej forme pripravovanej sušením pomocou mrazu si zachováva všetky vlastnosti plodov, akurát sa lepšie pridáva do jogurtov, či jarných dressingov. Je veľkým stimulátorom metabolizmu, chutným doplnkom a doslova výživovou bombou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #acai #antioxidanty #kakao #peľ #pochutiny #koreniny #maca

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...