Cysta na maternici alebo na vaječníkoch. Dôvod na paniku?

Máte cystu? Ešte nerobte paniku - vo väčšine prípadov sa nejedná o zhubné tkanivo. Nebezpečné môžu byť cysty len v ojedinelých prípadoch.

22.03.2016 11:00
bolesť brucha Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cysty sa môžu vyskytnúť na všetkých častiach tela – obličky, hlava, prsia… V prípade žien sú to predovšetkým vaječníky a maternica. Na týchto miestach sa tvoria predovšetkým krátko po puberte alebo pred menopauzou.

Vznik cysty

Vznik cysty na maternici a vaječníkoch vyvolávajú hormonálne zmeny. Vinníkom môže byť aj ochorenie štítnej žľazy alebo poruchy funkcie nadobličiek. Spravidla sa jedná o takzvané funkčné cysty, v 98 percentách prípadov sú nezhubné a do šiestich týždňov samy zmiznú. Funkčné cysty sú vo vzácnych prípadoch väčšie ako 10 centimetrov. Po štyridsiatke stúpa riziko, že môžu byť malígne. Práve preto sa v tomto veku odporúčajú pravidelné kontroly.

Príznaky cysty

Keďže cysty zvyčajne nesprevádzajú príznaky, častokrát sa odhalia až na klasickom vyšetrení. Existujú však nejednoznačné príznaky, ktoré môžu naznačovať cystu v oblasti maternice alebo vaječníkov. Bez ohľadu na to, či je benígna alebo malígna, môže od určitej veľkosti tlačiť na okolité orgány, čo spôsobí bolesti chrbta alebo brucha. Diagnóza cysta sa môže skrývať aj za bolesťami pri sexe alebo pri stolici. V prípade veľkej cysty môže dôjsť k priberaniu v pásovej oblasti. Niektoré cysty si ženy dokážu nahmatať. Zapríčiniť môžu nepravidelnú a bolestivú menštruáciu.

Chce to lekára

Ak spozorujete príznaky, ktoré môžu poukazovať na cystu, návštevu lekára rozhodne neodkladajte. Ak cysta sama nezmizne, alebo spôsobí ťažkosti, môže lekár predpísať hormonálne prípravky. Na liečbu cýst sa zvykne predpisovať aj antikoncepcia. Až po neúspešnej hormonálnej liečbe prichádza na rad chirurgický zákrok. Cystu sa odporúča sledovať pravidelne, až kým úplne nezmizne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maternica #vaječníky #štítna žľaza #cysta #hormonálna zmena

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...