Dračie ovocie skvelé pre zdravie: Zlepší trávenie, dodá pleti krásu

Exotika na druhú. Aj tak by sa dalo hovoriť o niektorých druhoch ovocia, ktoré sa už objavujú v slovenských obchodoch. Poznali ste napríklad pitayu?

04.03.2016 17:00
Exotická pitaya. Foto:
Exotická pitaya.
debata

Ak nie, vedzte, že ide o jedno z najzdravších ovocí, aké poznáme. Zvykne sa mu hovorievať aj dračie ovocie, keďže šupka je pokrytá drobnými výrastkami, ktoré pripomínajú ostne. Ide pritom o plod niekoľkých druhov kaktusov, ktorého dužina má jemnú chuť kombinujúcu akoby chuť egrešov a melónu.

Pri pitayi je však dôležitý aj obsah, nielen chuť. Ide totiť o plod obahujúci množstvo vitamínu C, B, horčíka či aktívnych enzýmov a antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele. Pitaya je tiež dôležitým zdrojom vápnika, karoténu, železa a riboflavínu. Jej benefity sa premietajú do posilnenia imunity, ale tiež napríklad zlepšenia stavu pleti, pokožky aj vlasov. Keďže obsahuje tiež množstvo vlákniny a dokonca probiotické kultúry, podieľa sa aj na zlepšení trávenia.

Najväčšou nevýhodou je v jej prípade pre slovenskú domácnosť cena – plody sa predávajú po kusoch a sú celkom finančne nákladné. Na druhej strane ju určite môžete v malých množstvách zaraďovať do jedálnička, ak chcete jedávať zdravo a hodnotne.

Pitaya je populárna ako súčasť rozličných štiav. V niektorých krajinách ju dokonca používajú ako prílohu namiesto ryže. Môžete ju nakrájať aj do šalátov alebo len vziať lyžičku a pochutnať si na nej pri večernom sledovaní televízie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #vitamín #minerály #pitaya #dračie ovocie

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....