Čo robiť, keď prichádza depka a nechcete tabletku ani prejedanie?

Smútok, úzkosť, nechuť vstať z postele, lebo načo? Nič sa vám nezdá zmysluplné, všade samé chmáry a ešte aj vydarený sa vám zdá podozrivý.

04.03.2016 12:00
žena, smútok, rozchod, láska Foto:
Pri množstve trápenia niekedy potrebujete jednoducho prestať myslieť.
debata (1)

Vtedy obvykle siahame po antidepresívach, alebo vyrabujeme cukráreň. S negatívnym pocitom sa ale dá bojovať aj inak.

Zacvičte si

Chuť hýbať sa je pri depke na mŕtvom bode, ale… Stačí dvadsať drepov, pár klikov. Nemusíte do fitka, nemusíte na ulicu, ale začnite sa hýbať. Tak aby to bolelo. Neskončite s drepmi, pokiaľ vládzete. To presne je tá chvíľa, keď sa začínajú tvoriť hormóny šťastia a svet začne byť krásny. Veľmi na nervy pomáha aj prechádzka typu Forrest Gump, keď idete, idete, idete bez cieľa, bez čohokoľvek, len krok za krokom a hlava sa čistí sama.

Využite muzikoterapiu

Hovorí sa mu blúdivý nerv a má vplyv na náš žalúdok, srdce aj pľúca. Teda zložky tela, ktoré sú depresiou najviac postihnuté. Kedysi sa depresie liečili prikladaním elektród na jeho aktiváciu. V dnešnej dobe sa vedci domnievajú, že muzika a prenos impulzov z ucha pôsobí na tento nerv, ktorý začne zmierňovať telesné prejavy depresie. Musíte si však vybrať muziku, ktorá je veselá, svieža, dynamická. V opačnom prípade sa do nervovej sústavy šíria impulzy, ktoré vás zo smútku dovedú až k plaču.

Využite slnečné lúče

Nedostatok vitamínu D a slnečného žiarenia stojí za stavmi nepríjemných nálad, ktoré vrcholia práve počas konca zimy a príchodu sychravej jari. Preto využite každú možnosť vyjsť na prírodné slnko a nasávať energiu. Ak je zatiahnuté dlhý čas, môžete skúsiť aj solárium. Niektorí hovoria, že to nie je najzdravšia forma terapie, ale ani depka nie je zdravý stav. V tomto prípade aj umelé slnko zlepšuje náladu.

Pozerajte na svet ako horenos

Zdá sa to ako bláznovstvo, ale účinkuje! Naše telo a jeho pohyby majú nesmierny vplyv na to, ako sa cítime. Ak sa zahľadíte do zeme a zhrbíte chrbát, je to pozícia vhodná na prehĺbenie depresie. Stačí zmeniť optiku. Doslova. Otočte zrak smerom hore, vypnite hruď, vyrovnajte chrbát, uvoľnite telo a kráčajte svetom ako princezná. Uvidíte, že pri tomto postoji si zlé myšlienky povedia, že k vám nepatria a necháte ich v prachu.

Začítajte sa do knihy

Pri množstve trápenia niekedy potrebujete jednoducho prestať myslieť. Tento stav sa dosahuje v spánku, pri tranze a pri náruživom čítaní dobrej knihy. Vžijete sa do iného sveta a po dočítaní poslednej kapitoly zrazu zistíte, že veci nie sú tak zlé, ako sa zdalo na prvý pohľad.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #cvičenie #depresia #slnečné žiarenie #muzikoterapia

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...