Grapefruit a antikoncepcia. Zlá kombinácia?

Naozaj? Môže zložka, obsiahnutá v grapefruite, naringenín, negatívne ovplyvniť účinok antikoncepcie?

23.02.2016 09:00
grep, grap, grapefruit, šťava. citrus, ovocie Foto:
Vzdať sa ho nemusíte...
debata

Ide o grapefruit

Šťava z grapefruitu stojí za povšimnutie. Nielen preto, že je to asi najhorkejšie ovocie, aké poznáme. Približne pred 27 rokmi lekári prišli na to, že toto exotické ovocie môže ovplyvniť účinok liečiv. Pomarančov či citrónov sa obávať nemusíme, ide len a len o grapefruit. Sú tiež krajiny, ktoré dokonca pred týmto druhom ovocia varujú v priloženom letáčiku.

Grapefruit verzus antikoncepcia

Konzumáciou grapefruitov môžeme negatívne ovplyvniť predovšetkým účinok antikoncepcie na ženské telo. Konkrétne sa jedná o citrusové ovocie, ktoré obsahuje bioflavonoid naringín, ktorý dodáva ovociu typickú horkú chuť. V čreve sa naringín premieňa na naringenín. Naringenín má opäť spomaľujúci účinok na enzýmy, ktoré v črevách odbúravajú účinné látky liečiv.

5-hodinový odstup

Čo robiť? Prestať konzumovať grapefruit? Dať mu raz a navždy stopku, keď užívame antikoncepciu? Odpoveď je prekvapivá: Vôbec nie! Fungovať by to mohlo takto: Užite ráno svoju tabletku, s tým, že konzumáciu grapefruitu či džúsu z neho odložte až o osem hodín. Alebo opačne, ak užívate tabletky večer. Dajte však pozor na to, aby bol medzi konzumáciou grapefruitu a tabletkou minimálne päťhodinový rozdiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antikoncepcia #Enzým #grapefruit #črevo #liečivo #naringín

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...