Jarný detox ľavou zadnou: Stačí zostaviť jedálniček z týchto potravín!

Obdobie jarného detoxu je už za dverami. Jedálniček by ste mali odľahčiť, prípadne pridať potraviny, ktoré pomáhajú telu k prečisteniu. Viete, s čím to zafunguje?

19.02.2016 17:01
paprika, vitamíny, zdravá strava Foto:
Zelenina s obsahom kvercetínu pomáha telu detoxikovať.
debata

Mäso

Čo sa mäsa týka, mali by ste sa sústrediť na druhy, ktoré prospievajú pečeni a obsahujú množstvo aminokyselín. K takým patrí nepochybne morčacie a kuracie mäso, ideálne v biokvalite, tiež rozličné druhy rýb, prípadne živočíšny tuk vo vajíčkach.

Mliečne výrobky

Nevyhovujú síce zažívaciemu traktu každého z nás, ale pokiaľ s nimi nemáte problém, zvýšte príjem mliečnych výrobkov s obsahom probiotických kultúr – súčasťou sú jogurty, zakysané mlieko, kefír.

Kvasené výrobky

Stará známa kvasená kapusta obsahuje ešte viac probiotík ako spomenuté mliečne výrobky. Organizmus skvelo prečistí a dodáva tiež množstvo vitamínov.

Ovocie

Vhodné sú bobuľovité druhy ovocia, ktoré sú plné antioxidantov a prospievajú telu pri detoxikácii aj ochrane organizmu. Skúste napríklad maliny, alebo čučoriedky. Nebojte sa však pridať ani jablká, ktoré obsahujú kvercetín. Ten sa tiež podieľa na detoxikácii a navyše má v organizme protizápalové účinky.

Zelenina

Brokolica, špenát, rozličné druhy šalátov, kapusta či zeler a karfiol – všetky obsahujú cenné látky, ktoré v tele napomáhajú v procese detoxikácie. Popri „zelených“ druhoch netreba zabúdať ani tie s obsahom karoténu – mrkva, maslová tekvica, karotka alebo červená paprika. Neutralizujú toxíny v tele

Nápoje

Jedným z najúčinnejších nápojov je zelený čaj, ktorý má silne antioxidačné účinky. Pridať tiež môžete vodu s citrónovou šťavou, ktorá telo detoxikuje.

Koreniny

Zázvor sa odporúča pri chrípke či nádche, ale vy ho môžete využiť aj počas bežného stavu. Nebojte sa tiež cesnaku alebo kurkumy, či škorice. Všetky skvelo pôsobia protizápalovo a pomáhajú telu očistiť sa od toxínov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #JAR #detox #toxíny

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...