Potraviny, ktoré prospievajú zubom

Čo viac urobiť pre pekný úsmev? Vyberajte potraviny správne.

20.02.2016 11:00
zuby, zdravé zuby, biele zuby Foto:
Ako pomôcť zubom?
debata

Všeobecne platí, že ak niečo treba poriadne žuť, prospieva to zubom. Okrem toho organizmus potrebuje aj vitamíny, ktoré podporujú obnovu sliznice v dutine ústnej. Vďaka niektorým potravinám sa navyše podarí neutralizovať pH v ústach a chrániť tak sklovinu. A fluorid zasa pomíha predchádzať zubnému kazu.

Vďaka týmto potravinám pomôžete vašim zubom, aby boli zostali zdravé a pekné:

Zelený čaj

Je účinný pri nepríjemnom dychu a zároveň bojuje proti zubnému kazu. Podobne ako čierny čaj, aj zelený obsahuje fluorid. Okrem toho ešte triesloviny v čaji zabraňujú množeniu baktérií v ústach, čím pomáhajú bojovať proti vzniku zubného kazu.

Listová zelenina

Priateĺská k zubom je aj listová zelenina, ktorá je bohatá na vitamín C. Ten pomáha pri obnove sliznice v dutine ústnej. Zeleninu preto treba jesť surovú. Vďaka tomu, že ju musíme poriadne žuť, stimulujeme tvorbu slín a tým pádom prirodzene čistíme zuby.

Celozrnné produkty

Vďaka nim sa posilňuje zubné lôžko, žuvaním sa vylučujú sliny a kyselina sa riedi. Prostredie v ústach je tak priateľskejšie k zubom.

Jablko

Pôsobí ako zubná kefka z prírody. Na druhej strane fruktóza a ovocná kyselina môžu poškodiť zubnú sklovinu. Takisto však konzumácia jablka stimuluje vylučovanie slín, čo je pozitívne.

Voda

Zmyje zvyšky potravín, ktoré zostávajú v ústnej dutine aj na zubnej sklovine, počet baktérií sa redukuje. Treba vypláchnuť vodou ústa, pretože hneď po jedle sa neodporúča čistiť si zuby kefkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zuby #sklovina

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...