Príbeh, z ktorého mrazí: Keď zdravú stravu ženiete do extrému!

Pred dvoma rokmi viedla Američanka Jordan Youngerová obľúbený internetový blog o životnom štýle nazvaný "Vegánska blondínka" a stala sa niečím ako guru rastlinnej stravy.

17.02.2016 15:00
Jordan Younger Foto:
Blogerka Jordan Younger na snímke zo svojho Instagramu. Toto by ešte pred pár rokmi do úst nevložila.
debata

Mladá žena žijúca v New Yorku sa presadila okrem iného aj písaním o nebezpečenstve konzervovaných potravín a pesticídov, či prínosu očistných pitných kúr z bio-džúsov. Youngerová si budovala nielen vlastný úspech – ale postupne tiež ochromujúci strach z toho, čo pokladala za nezdravé jedlo, napísal denník The Sacramento Bee.

Ide o poruchu známu ako ortorexia, ktorá sa objavuje u čím ďalej tým väčšieho počtu Američanov snažiacich sa žiť zdravo. Táto porucha príjmu potravy môže spôsobiť podvýživu aj ďalšie problémy tým, ktorí „čistú stravu“ doženú do krajnosti.

Posadnutá správnym jedlom

„Postupne som v sebe hromadila všetky tie strachy, verila som, že všetko je úplne pravda, a že presne toto musím robiť, aby som bola dokonalá, fit a nikdy neochorela,“ hovorí teraz Youngerová. „Ak to nebola zelenina alebo ovocie alebo nesolené mandle, potom som to nezjedla.“

Ortorexia sa zvyčajne začína jednoduchým predsavzatím jesť zdravo a vyvarovať sa toho druhu tučných, konzervovaných jedál, ktoré (nielen) Američanom spôsobujú obezitu, vysoký krvný tlak a ďalšie bežné zdravotné ťažkosti. Pre niektorých však tieto dobré úmysly v špirále prerastú do tak intenzívnej posadnutosti jedlom, že im okrem vážnej straty hmotnosti spôsobujú aj komplikácie v práci i spoločenskom živote.

Ortorexia zatiaľ nie je na oficiálnom zozname porúch Americkej psychiatrickej asociácie. Ale odborníci na výživu už bijú na poplach, pretože podľa nich bude počet ľudí postihnutých týmto problémom stúpať úmerne tomu, ako rastie obľuba krajne reštriktívnych diét, ako je Paleo diéta či surová strava.

Utrpeli aj vzťahy s priateľmi

Teraz dvadsaťpäťročná Youngerová opisuje, ako v snahe zostať verná vegánskej a čo najzdravšej strave postupne eliminovala z jedálnička čím ďalej tým viac potravín – mäso, mliečne výrobky, lepok, olej, rafinovaný cukor, múku a tak ďalej. Cítila sa hladná, nevyrovnaná – a zároveň ochromená hrôzou, že jej iná ako „schválená“ strava môže otráviť telo. Počas tejto drastickej redukcie jedálnička sa prestala stretávať s priateľmi a príbuznými vonku, pretože vo veľkej väčšine reštaurácií sa nenajedla.

„Stále som mala pocit, že to nerobím správne, že nejem dosť zdravo alebo dosť čisto,“ spomína. „Mala som na seba nesmierne prísne nároky dokonca aj v rámci vegánskej komunity. Bola som nesmierne, nesmierne posadnutá tým, čo budem každý deň jesť, a čo jesť nebudem. A stále som hladovala.“

Sebaobviňovanie, ale aj zdravotné problémy

Na rozdiel od osôb trpiacich anorexiou, ktoré sú posadnuté tým, koľko jedla všeobecne skonzumujú, si pacienti s ortorexiou robia starosti s tým, čo do ich tiel vstupuje, vysvetľuje Deborah Cohenová, terapeutka zo Sacramenta, ktorá sa špecializuje na poruchy príjmu potravy.

Symptómy ortorexie okrem iného zahŕňajú: viac ako tri hodiny denne strávené premýšľaním o tom, čo je zdravé jedlo; neustále obmedzovanie „prijateľných“ potravín; spoločenskú izolovanosť v dôsledku obmedzenej stravy a pocity viny a sebaobviňovania v prípade nedodržania prísneho režimu.

Keď ortorexia dosiahne vážny stupeň, ľudia obmedzia svoju stravu na tak málo potravín, že začnú byť podvyživení a prudko strácať váhu. U niektorých sa rozvinie chudokrvnosť, syndróm lámavosti kostí a útlm imunitného systému.

Vyrovnaná blondínka…

Niektorí do tejto poruchy spadnú pod tlakom celebrít a ďalších verejných osobností, ktoré propagujú extrémne diéty, či populárnych časopisov pravidelne apelujúcich na verejnosť, aby sa vzdala uhľohydrátov, znížila príjem tukov a urobila ďalšie dramatické zmeny.

A nijako nepomáha ani zvyk rozšírený predovšetkým medzi mladými ľuďmi opisovať či fotografovať na sociálne siete to, čo práve jedia. To môže podľa odborníkov podnietiť nesprávny druh súťaživosti. „Ty si prestal jesť mliečne výrobky a vajcia? Tak dobre, ja zájdem ešte ďalej.“

Ortorexia navyše podľa expertov môže byť sprievodným znakom bulímie i anorexie, alebo jedno alebo druhé môže do ortorexie prerásť. Spoločnú majú úzkosť, potrebu kontroly, izoláciu, nízke sebavedomie.

Youngerová nakoniec vyhľadala odbornú pomoc, ku ktorej ju prinútili jej blízki znepokojene sledujúci jej úzkosť, padajúce vlasy a stratu hmotnosti. Po mesiacoch liečby vydala v minulom roku knihu o svojom zotavovaní sa z ortorexie a názov svojho blogu zmenila na „Vyrovnaná blondínka“. Teraz jedáva okrem ovocia a zeleniny tiež vajcia, ryby a mäso. A na svojom blogu miesto obmedzujúcej diéty propaguje zdravo vyváženú stravu.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravé jedlo #porucha #posadnutosť #potrava #ortorexia #Jordan Young

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...